Poslovil se je Zoran Garevski. Foto: Peter Giodani
Poslovil se je Zoran Garevski. Foto: Peter Giodani
Izjemni modni oblikovalec in predvsem izjemen človek, ki je svojo veličino pokazal tudi v najhujših trenutkih svojega življenja. V trenutkih, ko so zdravniki rekli, da mu ni več pomoči, in ko se je iz bolnišnične postelje preselil v prostore Hiše hospica, je organiziral dobrodelno modno revijo, na kateri je sodelovalo 34 slovenskih modnih oblikovalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Sem oblikovalec, to je moje življenje.

Stoječe ovacije Garevskemu na zadnjem tednu mode. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodajati življenje dnevom, in ne dneve življenju.

Zoranov življenjski moto
Zoran je pustil velik pečat v slovenskem modnem prostoru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Garevski in memoriam

Jeseni, po več operacijah in obsevanju, je oblikovalec, ki je bil rojen v Bitoli v Makedoniji, o svoji intimni izkušnji spopadanja z rakom odkrito spregovoril v oddaji Dobro jutro, saj se je odločil, da bo skladno s svojim ustvarjalnim poklicem tudi glede bolezni iskren. Takrat je povedal, da ga je izkušnja spremenila in da ima v življenju novo vizijo: "Drugačen sem v tem, da bolj cenim stvari, ki jih imam."

Zoran Garevski je s svojim delom oblikovalca, kostumografa in stilista v zadnjih sedemnajstih letih, odkar se je zaradi študija modnega oblikovanja - zanimivo, lotil se ga je šele pri "zrelih" 24, ko mu je bilo dokončno jasno, da prva izbira, ekonomija, ni prava zanj - preselil v Slovenijo (slovenski državljan pa je postal šele pred kratkim), močno zaznamoval vsa področja modnega dogajanja pri nas. V svoji karieri je na oblikovalsko pot pomagal tudi številnim mladim oblikovalcem - skupaj z modno oblikovalko Natašo Peršuh je ustanovil kreativno platmformo Squat, kar si je jemal za veliko čast: "Zelo ponosen sem, da sem lahko delil vse to, kar znam, kar so mi dali drugi, in to, kar sem si sam pridobil. Ponosen sem, da sem lahko naredil nekaj, česar sam nisem imel priložnosti dobiti od nikogar."

Dobrodelna modna revija v Zoranovem imenu
Zorana smo v javnosti nazadnje videli na njegov rojstni dan, 29. aprila, ko se je udeležil dobrodelne modne revije, ki je bila posvečena njemu. Kljub hudi bolezni je Zoran med celotnim modnim dogodkom kazal neverjetno moč, s prijatelji in obiskovalci se je rokoval, govoril, se šalil in si tudi od blizu pogledal kreacije, ki so bile prežete z njim. Zoran si je namreč za svoj jubilej zaželel, da bi vsak izmed njegovih najbližjih kolegov ustvaril en avtorski kos, navdahnjen z njegovim delom, identiteto, detajlom ...

Po modni reviji je sledila tiha dobrodelna dražba, ves izkupiček, ki so ga zbrali, pa je prejela Hiša Hospic, namenjena odraslim s kronično neozdravljivo boleznijo v sklepni fazi. V hospicu je Zoran preživel zadnji del svojega življenja. "Bil sem popolnoma šokiran, ko sem slišal, da je to institucija, ki ljudem, posameznikom tako veliko podari in tako malo dobi od institucij, ki naj bi bile poklicane za to," je pred modno revijo dejal Zoran, ki je razkril tudi, da je geslo hospica vzel za svoj moto življenja: "Dodajati življenje dnevom, in ne dneve življenju."

Na izjemno čustveni modni reviji so vse najboljše o slavljencu in njegovem delu spregovorili njegovi prijatelji. "Mislim, da je Zoran vsem, ki se z modo ukvarjamo, izjemno veliko prinesel, izjemno veliko dal. Krasno je, da se pokažejo elementi, ki jih gradi blagovna znamka, in ko gledaš, kaj vse so naredili oblikovalci, vidiš, da kakršna koli je že usoda samega človeka, modnega oblikovalca, se lahko blagovna znamka nadaljuje. In to je tisto, kar daje upanje" je takrat dejala modna blogerka, kolumnistka in nekdanja televizijska voditeljica Urša Jerkič.

O najlepši stvari v življenju
Zoran se je že od nekdaj trudil tako v duhovnem kot intelektualnem smislu, a z boleznijo je prišla nova osrednja želja: mirno življenje. Poklicni uspeh in modni blišč sta bila potisnjena na stranski tir. Zoran pa je vseeno zbral vse svoje moči in pripravil še eno kolekcijo, imenovano Ujetost, s katero se je predstavil na preteklem tednu mode.

Kot rečeno, je Garevski o svoji bolezni, za katero je izvedel pred približno dvema letoma, spregovoril v oddaji Dobro jutro, posnetek si lahko pogledate spodaj, pred modno revijo Nekje, nekoč ... modna revija v imenu Zorana Garevskega pa je še povedal: "To jemljem kot najlepšo stvar, ki se mi je zgodila v življenju. Počutim se kot človek, ki se ni zavedal, kakšno bogastvo ima okoli sebe. In sem presrečen, da sem vsaj proti koncu to ugotovil."

Sem oblikovalec, to je moje življenje.

Dodajati življenje dnevom, in ne dneve življenju.

Zoranov življenjski moto
Garevski in memoriam