Koncerti ledene glasbe v Dolomitih

Vsaka četrtek in soboto popoldne si smučarji na vrhu proge Paradiso nad prelazom Tonale odpnejo smuči in se odpravijo na koncert, kjer je ledeno prav vse – stene, klopi in glasbila. Nenavadna dvorana stoji na 2600 metrih nadmorske višine.

"Led je zelo krhek in občutljiv za silo strun. Da dosežemo pravi zvok, moramo strune tako napeti, da led skoraj poči," je pojasnil Tim Linhart, ameriški umetnik češkega rodu, ki si je zamislil niz glasbenih dogodkov. Linhart, ki že desetletja izdeluje umetnine iz ledu, je doumel, da je led poln glasbe, zato je začel klesati ledena glasbila. Letos je v treh mesecih izdelal 16 glasbil – dovolj za orkester, ki mu je napravil še gledališče za 200 obiskovalcev.

Tradicionalnega koncertiranja ne gre pričakovati

"Glasbeniki si morajo želeti doživeti to skrajno izkušnjo. Nihče ne sme pričakovati tradicionalnega koncertiranja," je povedal kreativni direktor festivala Ice Music Corrado Bungaro. "Če vam ne bi povedal, da so glasbila iz ledu, tega morda sploh ne bi opazili. Če to veste, pa rečete: Da, saj se sliši ... To je podobno kot okušanje vina," je dodal Linhart.

Koncerti iz cikla Ice Music – Ledena glasba so ob četrtkih pretežno klasični: v izvedbi malega orkestra Lumière. Ob sobotah in občasno nedeljah pa na Linhartova glasbila v ledeni dvorani na prelazu Paradiso koncertirajo rokerji, kantavtorji in komorne skupine iz vse Italije. Tako bo do konca marca.