Alenka Gotar je s Cvetom z juga predlani končala na 15. mestu. Foto: EPA
Alenka Gotar je s Cvetom z juga predlani končala na 15. mestu. Foto: EPA
Britanci pozdravljajo zmagovalca in se obenem veselijo tudi svoje (po dolgem času) dostojne uvsrtitve. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska šolana operna pevka, ki je Slovenijo na tem glasbenem šovu zastopala leta 2007 in se je s Cvetom z juga uvrstila celo v finale, je za MMC povedala, da si želi, da bi prihodnje leto slovenski predstavnik končno vsaj ponovil njen uspeh.

Ampak kaj bi za tak podvig, ki ga mnogi cinično označujejo kar za nemogočega, potrebovali? "Inovativnost in iskrenost," meni Gotarjeva, ki ob tem še dodaja, da bi bilo morda bolje, če bi bil izbor v celoti v rokah ljudstva, saj bi se s tem pozneje izognili izgovorom.

Letošnji zmagovalec, Alexander Rybak, je za našo pevko korak v pravo smer. "To je bila končno zmaga glasbe, ne pa kiča." Rybak je - malce presenetljivo - že od samega začetka veljal za favorita, v finalu pa premočno slavil. S čim je osvojil Evropo? "Menim, da s svojo pojavo lahkotnega glasbenika, ki je s pravo mero združil elemente vzhoda in zahoda. To, v kombinaciji s klasičnimi primesmi in odličnim (tudi scenskim) nastopom, v katerem ni bilo ničesar ne preveč ne premalo, je bilo odločilno."


Angleži končno zadovoljni, Hrvati malo manj
Tudi odzivi v evropskem tisku so pretežno pozitivni - vsi pozdravljajo nadarjenega in simpatičnega mladeniča ter preučujejo recept za uspeh. Pri britanskem BBC-ju se osredotočajo predvsem na svojo predstavnico Jade Ewen, ki ji je s skladbo, ki jo je zložil sam Andrew Lloyd Webber, uspelo prekiniti črni niz sramotnih uvrstitev Velike Britanije na repu razvrstitve in se povzpeti na peto mesto.

Hrvati so za njih dokaj slabo uvrstitev (končali so kot 18.) sprejeli stoično. "Napovedi se kljub vsemu niso izpolnile, ko gre za hrvaške predstavnike, saj smo na koncu končali na 18. mestu s 45 točkami, stavnice pa so nam napovedovale zadnje mesto, pa čeprav se tudi s tem rezultatom ne moremo ravno pohvaliti," piše hrvaški spletni portal hrt.hr.

In Norvežani? Pregovorno hladni Skandinavci zmage 23-letnika iz Osla večinoma sploh nimajo med glavnimi novicami dneva.

K. S.