Deklica na Kitajskem se je rodila s šestimi skoraj enakimi prsti in brez palca. Foto:
Deklica na Kitajskem se je rodila s šestimi skoraj enakimi prsti in brez palca. Foto:
Gemma Arterton
Bondovo dekle, Gemma Arterton, je imela kot otrok na vsaki roki dodaten prst, ki so ju kirurško odstranili.

Posebnost je prav ta, da ima deklica vse prste skoraj enake. Zdravnik Šin Danmo, ki jo je operiral, je odstranil šesti prst in enega poskusil premakniti tako, da ga bo Šiao Čian lahko uporabljala kot palec. Šin Danmo meni, da je deformacija nastala kot posledica izpostavljanja sevanju ali kemikalijam med nosečnostjo in nima genske zasnove.

Stanje, ko se novorojenček rodi z dodatnimi prsti, imenujemo polidaktilija. Šest prstov na eni roki ali nogi ni taka redkost, kot se morda zdi. Zelo redki pa so primeri, kadar ima otrok na vseh okončinah dodaten prst in kadar ti delujejo ter so videti normalno.

Šesti prst se lahko razvije na treh različnih mestih, na levem ali desnem koncu roke, kjer je zadnji prst ali pa med preostalimi prsti. Najpogosteje dodaten prst zraste poleg mezinčka. Polidaktilija sama po sebi ni škodljiva in je lahko obvladljiva, poi navadi pa dodaten prst lahko tudi brez večjih težav kirurško odstranijo.

Redkost je 24 prstov
Tak primer se je zgodil lani v San Franciscu, ko zdravniki najprej sploh niso opazili, koliko prstov ima dojenček Kamani. Dodatne prste je opazil šele njegov oče. Po očetovi strani je deformacijo tudi podedoval, saj se je v njegovi družini ta že pojavila. Tudi oče se je rodil z zakrnelimi šestimi prsti.

Zdravniki so takrat staršema dejali, da so vsi prsti funkcionalni in da kirurški poseg ni nujen, razumejo pa, da se otroci zbadajo že zaradi najmanjših malenkosti - in imeti po šest prstov na roki ni ravno majhna stvar. Strokovnjaki za bejzbol so sicer mnenja, da bi bil dodatni prst zelo koristen pri metu žogice. Metalec floridskih Marlinsov Antonio Alfonseca, ki so ga soigralci poimenovali Hobotnica, je menda tako dobro metal, ker je imel na roki ne do konca razvit šesti prst. Prav tako bi šesti prst lahko pomagal pri igranju klavirja ali kitare.

Tudi zvezdnice so samo ljudje
S šestimi prsti na nogi se je rodilo tudi Bondovo dekle in dobitnica oskarja Halle Berry. Ni pa edino Bondovo dekle z dodatnimi prsti. Gemma Arterton, ki je igrala ljubimko tajnega agenta 007, je priznala, da je imela kot otrok šest prstov na vsaki roki, vendar so dodatna dva kirurško odstranili. Danes naj bi se ji poznale majhne izbokline. Pravi, da je na svojo deformacijo ponosna, saj jo ta naredi drugačno. Govorice o šestem prstu na nogi so spremljale več zvezdnic, med njimi tudi Kate Hudston, vendar naj bi Kate na stopalu imela le nekoliko večjo izboklino.