Igre veljajo za 'osebni projekt' ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Igre veljajo za 'osebni projekt' ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters
Vladimir Putin na smučeh. Foto: Reuters
Napada v Volgogradu sta povečala zaskrbljenost pred olimpijskimi igrami, čeprav v Mednarodnem olimpijskem komiteju verjamejo, da bojazni za strah ni, saj bo za varnost dobro poskrbljeno. Foto: Reuters

Putinu se je na olimpijskem prizorišču, kjer se bodo športniki merili od 7. do 23. februarja, pridružil ruski premier Dmitrij Medvedjev. Dvojica bo na kraju samem preverila infrastrukturo in varnostne ukrepe.

Ruski vodilni politični dvojec si je v regiji ob Sočiju privoščil tudi krajšo smuko. Putin in Medvedjev tako nista preizkušala olimpijskih prog, smučarski dan sta si privoščila v smučarskem središču, ki je v lasti državnega energetskega velikana Gazprom, meji pa na olimpijsko prizorišče.

Iz Volgograda v Soči
Še preden sta Putin in Medvedjev poletela v Soči, sta v četrtek obiskala Volgograd, mesto, kjer je v bombnih napadih umrlo 34 ljudi. Ruski preiskovalci domnevajo, da so za napade v Volgogradu odgovorni islamski skrajneži s Severnega Kavkaza, ki so grozili tudi s terorističnimi napadi na igre v Sočiju.

Volgograd, nekdaj Stalingrad, je od Sočija oddaljen "le" 700 kilometrov. Med drugim ima železniško povezavo, ki povezuje jug Rusije in tudi Čečenije ter druge pokrajine na Severnem Kavkazu, v katerem se islamski skrajneži že dolgo bojujejo z ruskimi varnostnimi silami.

Varnostni ukrepi v Sočiju
Napada v Volgogradu sta povečala zaskrbljenost pred olimpijskimi igrami, čeprav v Mednarodnem olimpijskem komiteju verjamejo, da bojazni za strah ni, saj bo za varnost dobro poskrbljeno. To zatrjuje tudi Putin, ki pa bo v prihodnjih dneh še dodatno preveril, kako bo za varnost poskrbljeno v Sočiju.

Varnostnoobveščevalne službe bodo pošteno zavihale rokave - preveriti bodo morali tako 70.000 članov osebja (od tega 25.000 prostovoljcev) kot tudi 3,85 milijona obiskovalcev, kolikor jih pričakujejo.

Ruski obveščevalci bodo v sklopu varnostnih ukrepov med OI nadzorovali vso telefonsko in spletno komunikacijo v mestu. Soči bo razdeljen na varnostne cone, promet bo strogo reguliran.