V Sočiju je menda že zdaj za pivo treba odšteti pet evrov. Ko bo v mestu zagorel olimpijski ogenj, pa bodo cene poletele v nebo ... Foto: EPA
V Sočiju je menda že zdaj za pivo treba odšteti pet evrov. Ko bo v mestu zagorel olimpijski ogenj, pa bodo cene poletele v nebo ... Foto: EPA
Soči
Snega v Sočiju še ni, tako da so smučarske proge, smučarske skakalnice in drugi športni objekti še v bolj poletni podobi, tudi ledu v dvoranah, kjer se bodo borili hokejisti in drsalci, še ni. A povsod, tako v mestu Soči kot v bližnji Krasnaji Poljani, so večinoma že končali dela, tako da bi tekmovanje lahko že izvedli. Foto: EPA



Gostitelj: Soči, Rusija
Datum: 7.-23. 2. 2014
Slogan: Vroč. Hladen. Tvoj.
Število sodelujočih športnikov: več kot 2.500
Tekmovanja: 98 disciplin v 15 športnih panogah
Dva sklopa: Soči in Krasnaja Poljana
Maskote: severni medved, evropski zajec, amurski leopard
Kompasova aranžmaja
Kompas je do zdaj zbral približno 50 prijav za aranžmaja, ki ju ponuja. Foto: www.kompas.si
Soči
Ko se pojavijo novice o Sočiju, v njih ne pišejo le o napredku pri gradnji objektov, ampak tudi o izkoriščanju tujih delavcev, ki naj bi garali za mizerno plačo. Veliko je bilo napisanega tudi o ruski protigejevski zakonodaji, zaradi katere so se pojavili celo pozivi k bojkotu iger. Nekaj pa je že jasno - to bodo najdražje igre v zgodovini, saj naj bi stale okoli 50 milijard ameriških dolarjev. Foto: EPA

Organizacijski odbor olimpijskih iger v Sočiju je pred dnevi sporočil, da bodo lastniki vstopnic lahko brezplačno uporabljali javni prevoz. Cene vstopnic ostajajo nespremenjene. Za najcenejše športne dogodke bo treba odšteti 17 ameriških dolarjev, cene za uvodno in sklepno dejanje ZOI pa se bodo začele pri 149 dolarjih. Najdražja vstopnica za odprtje stane 1.651 dolarjev. Organizacijski odbor si želi na prizoriščih čim več ljudi, zato je postavil mejo, koliko vstopnic za določen dogodek lahko posameznik kupi. Za najpriljubljenejše dogodke, kot so hokej, umetnostno drsanje in odprtje iger, je meja štiri vstopnice na človeka, za preostale dogodke pa osem vstopnic na človeka. Kot so za MMC že februarja pojasnili pri Olimpijskem komiteju Slovenije, lahko prek uradne spletne strani www.sochi2014.com vstopnice kupijo le ruski državljani, prebivalci drugih držav pa se morajo obrniti na domače pooblaščene prodajalce. Kvoto za število vstopnic, ki so na voljo v določeni državi, določijo prireditelji, odvisna pa je od uspešnosti države v določeni panogi in velikosti posamezne države. Ceno vstopnic so postavili ruski prireditelji, a lahko pooblaščeni prodajalec doda največ 20-odstotno provizijo.

Vladimir Putin, Silvio Berlusconi in Dmitrij Medvedjev
Igre veljajo za 'osebni projekt' ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je že večkrat smučal na Krasnaji Poljani. Na enem takšnih dopustov je lani gostil tudi ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva in nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Foto: EPA

Zagotovo ste številni pomislili, kako zanimivo in mikavno bi bilo, da bi februarja odpotovali v Soči, kjer bi doživeli olimpijski utrip na lastni koži ter si v živo ogledali kakšno izmed tekem. Morda ste tudi že naredili korak v tej smeri ali pa ste še na stopnji zbiranja informacij, klikanja po spletnih straneh ali iskanja kakšnih daljnih ruskih sorodnikov ali že dolgo izgubljenih prijateljev, ki bi vam lahko ponudili streho nad glavo. To bi se vam še najbolj obrestovalo.

Kakor koli obrnete, po uradnih poteh poceni nikakor ne boste prišli "skozi". Kompas je edina slovenska turistična agencija, ki prodaja tako posamične vstopnice za ogled olimpijskih tekem (vstopnice dobijo nacionalni olimpijski komiteji, ki jih nato prodajajo sami ali pa to pravico podelijo naprej) kot večdnevne aranžmaje. A cene tako prvih kot drugih so - milo rečeno - hudo zasoljene.

Soči se ceni visoko. Previsoko?
Pa poglejmo. Kompas ponuja dva aranžmaja, ki se razlikujeta le v datumu odhoda, sicer pa oba vključujeta štiridnevno potovanje s tremi prenočitvami z zajtrkom na turistični ladji za križarjenje, ki bo zasidrana v pristaniščih v Sočiju ali bližnjem Adlerju, letalsko povezavo med Ljubljano in Sočijem, orientacijski ogled središča mesta ter organizacijo in izvedbo potovanja. Obvezen strošek je tudi urejanje ruskega vizuma, ki vas bo "olajšal" še za 45 evrov. Cena aranžmaja: od 1.440 evrov naprej.

Ampak ... čakajte, nekaj manjka! V to ceno sploh še niso vštete vstopnice za ogled tekmovanj, ki pa so seveda osnova vsakega obiska Sočija med olimpijskimi igrami. Če torej upoštevamo, da eden izmed aranžmajev predvideva ogled hokejske tekme med Slovenijo in ZDA (najdražja vstopnica znaša 185 evrov, najcenejša pa 72), ekipno tekmo smučarskih skakalcev (187 evrov) in veleslam za ženske (125 evrov), moramo k osnovni ceni aranžmaja prišteti še dodatnih 400 evrov ali več. Na osebo, seveda. Se že potite?

Brez izpolnjevanja formularjev ne bo šlo
Kompas poleg tega opozarja, da zaradi urejanja vizumov, navijaških akreditacij in rezervacij kabin na ladji zbirajo prijave le do 6. januarja, čeprav sta odhoda predvidena za 13. oziroma 16. februar. In kaj pomeni izraz "navijaška akreditacija", saj smo do zdaj poznali le na primer novinarske? Ruski organizatorji so uvedli novost, saj niti kupljena vstopnica za določeno prireditev še ne zagotavlja dejanskega ogleda tekme. Vsak obiskovalec (imetnik vstopnice) olimpijskih iger bo namreč potreboval tudi obvezno navijaško akreditacijo (ang. "spectator pass"). Za pridobitev te akreditacije bo moral na prodajnem mestu ob prijavi oddati kopijo veljavnega potnega lista in dodatno sliko. Obiskovalec bo nato ob prihodu v Soči aktiviral svojo akreditacijo ob predložitvi potnega lista na posebej za to določenih mestih.

Za vse hokejske navdušence, ki bi želeli bolj kot kaj drugega v Sočiju držati pesti za naše rise, pa še to opozorilo - čeprav Kompas prodaja tudi posamične vstopnice, pa je vstopnice za tekmi Slovenija - Rusija in Slovenija - ZDA mogoče kupiti le v sklopu aranžmaja.

Zakaj je tako, kateri dejavniki vse pripomorejo k tako visokim stroškom za morebitne potnike in še druga pojasnila v zvezi z obiskom Sočija pa smo izvedeli od Jureta Uranjeka, ki je na Kompasu zadolžen za projekt Soči 2014.

Kako ste v turistični agenciji Kompas zadovoljni s prodajo vstopnic in aranžmajev za zimske olimpijske igre v Sočiju? Bi lahko postregli s konkretnimi številkami?
Aranžmaje smo pripravili konec septembra, nekaj odziva je bilo. Trenutno imamo prijavljenih že več kot 50 navijačev.

Kompas ponuja tako posamične vstopnice kot dva štiridnevna aranžmaja, a cene so za običajnega Slovenca izjemno visoke. Razumem, da gre za največji športni dogodek na svetu, a vendar - so že Rusi tako zasolili cene ali gre za kombinacijo več dejavnikov?
Na to je vplivalo več dejavnikov, kot so: slabe letalske povezave do Sočija, drage povezave z rednimi linijami (od 900 do 1.500 evrov, odvisno od datuma odhoda) in dejstvo, da je večino hotelov zakupil Mednarodni olimpijski komite (MOK), zato so nastanitve zelo drage.

Slovenci, ki bodo v Soči potovali z vami, bodo spali v kabinah na ladji. Za kakšne ladje gre, koliko jih bo zasidranih v Sočiju in bližnjem Adlerju in kako to, da niste zagotovili prenočitev v hotelih?
Ladje so za križarjenje in so zasidrane v pristanišču v Adlerju in Sočiju. Imajo razne lokale, diskoteke, bare, igralnice ... To so znane ladje za križarjenje po Sredozemlju, Baltiku in Atlantiku. Kot rečeno, večino hotelov sta zakupila MOK in organizator, manjše zasebne namestitve pa trenutno ponujajo visoke cene, poleg tega pa zahtevajo nakup za celotne olimpijske igre.

Kako to, da za hokejske tekme ni mogoče kupiti posameznih vstopnic, ampak le v okviru že omenjenega aranžmaja?
Trenutno smo od organizatorja prejeli zelo majhno količino vstopnic za tekmi Slovenije z Rusijo in ZDA. Obljubljajo večjo količino vstopnic. Če jih dobimo, jih bomo ponudili tudi individualnim potnikom. Je pa že odprta prodaja vstopnic za tekmo Slovenija - Slovaška, ker imamo tam na voljo večjo količino vstopnic.

Za posamezen aranžma ste najmanjše število potnikov postavili na 100. Obstaja nevarnost, da bi potovanje zaradi premajhnega zanimanja odpovedali?
Tudi če bo manjše število potnikov, bomo organizirali potovanje v Soči, saj se letala že polnijo.

Soči je do zdaj slovel kot priljubljeno obmorsko letovišče. Ali boste organizirali tudi kakšen ogled samega mesta, je v njem kaj videti?
Organiziran je orientacijski ogled mesta. Mesto je podobno Portorožu in ostalim letoviščem. Ima lepo pristanišče, mestno gledališče in muzej zgodovine Sočija.

Poleg vstopnice bo vsak obiskovalec potreboval še navijaško akreditacijo. Zakaj?
To je zahteva organizatorja.

Kaj priporočate tistim športnim navdušencem, ki se bodo v Soči morebiti podali na lastno roko? Na kaj morajo paziti?
Svetujemo jim več stvari: da si vizum in navijaško akreditacijo uredijo pred odhodom, naj koristijo lokalne prevoze in ne najeta vozila, saj bodo deli mesta zaprti za promet, in da lahko v olimpijskem parku koristijo samo kartico Visa in gotovino, saj drugih kreditnih kartic ne bodo sprejemali. Poleg tega opozarjamo, da je v Sočiju drago že zdaj, v času iger pa se bodo cene še dvignile, tistim, ki bodo v Soči dejansko prišli, pa svetujemo tudi, naj na posamezna prizorišča krenejo pravočasno, boljše kakšno uro prej kot kasneje.

Bi lahko primerjali sistem prodaje in cen vstopnic ter aranžmajev s poletnimi olimpijskimi igrami v Londonu ali z zimskimi igrami, ki jih je leta 2010 gostil Vancouver?
Sistem prodaje vstopnic je bil podoben, vendar navijaških akreditacij ni bilo. Edina slaba točka za slovenske navijače je, da imamo v hokejski skupini domačine Ruse in ZDA, ki so največji pokrovitelji olimpijskih iger. Zato je za te tekme težko dobiti vstopnice.




Gostitelj: Soči, Rusija
Datum: 7.-23. 2. 2014
Slogan: Vroč. Hladen. Tvoj.
Število sodelujočih športnikov: več kot 2.500
Tekmovanja: 98 disciplin v 15 športnih panogah
Dva sklopa: Soči in Krasnaja Poljana
Maskote: severni medved, evropski zajec, amurski leopard

Organizacijski odbor olimpijskih iger v Sočiju je pred dnevi sporočil, da bodo lastniki vstopnic lahko brezplačno uporabljali javni prevoz. Cene vstopnic ostajajo nespremenjene. Za najcenejše športne dogodke bo treba odšteti 17 ameriških dolarjev, cene za uvodno in sklepno dejanje ZOI pa se bodo začele pri 149 dolarjih. Najdražja vstopnica za odprtje stane 1.651 dolarjev. Organizacijski odbor si želi na prizoriščih čim več ljudi, zato je postavil mejo, koliko vstopnic za določen dogodek lahko posameznik kupi. Za najpriljubljenejše dogodke, kot so hokej, umetnostno drsanje in odprtje iger, je meja štiri vstopnice na človeka, za preostale dogodke pa osem vstopnic na človeka. Kot so za MMC že februarja pojasnili pri Olimpijskem komiteju Slovenije, lahko prek uradne spletne strani www.sochi2014.com vstopnice kupijo le ruski državljani, prebivalci drugih držav pa se morajo obrniti na domače pooblaščene prodajalce. Kvoto za število vstopnic, ki so na voljo v določeni državi, določijo prireditelji, odvisna pa je od uspešnosti države v določeni panogi in velikosti posamezne države. Ceno vstopnic so postavili ruski prireditelji, a lahko pooblaščeni prodajalec doda največ 20-odstotno provizijo.