Sinočnji mrk so najbolje videli prebivalci Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. Prizor je iz Grčije. Foto: EPA
Sinočnji mrk so najbolje videli prebivalci Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. Prizor je iz Grčije. Foto: EPA
Delni lunin mrk v Sloveniji

Lastniki turistične kmetije Jelenov greben v Olimju so v osrčju narave namreč na ogled postavili najsodobnejši planetarij v Sloveniji. Kot je povedala Andreja Malus iz Odiseje Planetarij, obiskovalce lahko popeljejo na Luno in nazaj, med zvezde, od velikega poka do supernov.

Potovanje skozi vesolje namreč poteka v sferičnem kinu, pravi Malusova.

Dejala je tudi, da so v kupoli premera osem metrov namestili sferični kino, kjer lahko s pomočjo najsodobnejših filmskih projekcij in slikovnih predstavitev obiskovalci doživijo potovanje skozi vesolje.

"Doživite lahko projekcijo vsebin skozi vesolje, ki si jih včasih zelo težko predstavljamo, ker so zelo daleč. Tukaj pa vam jih približamo, simuliramo objekte v prostoru in času," je povedala Malusova.

Največ petkrat na leto
Vesolje pa je mogoče spoznavati tudi na spremljevalnih dogodkih na omenjeni kmetiji. Ob posebnih priložnostih namreč na Jelenovem grebenu s teleskopi opazujejo Luno in spremljajo nebo. Tudi sinoči so ga.

Zaradi zemljine atmosfere, ki lomi svetlobo, se luna ob mrku odene v rdečo barvo. Njen mrk je sicer pogost pojav. "V enem letu se lahko lunin mrk sploh ne zgodi ali pa se zgodi največ petkrat," je pojasnila Malusova.

Niso pa vsi mrki vedno enako vidni z vseh točk na Zemlji - sinočnjega so najbolje videli prebivalci Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda.


Reportažo Saše Kisovec z Jelenovega grebena si lahko ogledate v priloženem videoposnetku, v galeriji pa je zbranih nekaj sinočnjih prizorov iz različnih držav - od Nemčije do Iraka!

Delni lunin mrk v Sloveniji