V drugem predizboru se je predstavila tudi Slovenija, katere imena na koncu niso povlekli iz ovojnice. Foto: RTV SLO
V drugem predizboru se je predstavila tudi Slovenija, katere imena na koncu niso povlekli iz ovojnice. Foto: RTV SLO
Baku
Kateri državi sta bili izenačeni sinoči, bo znano po sobotnem finalu. Foto: EPA
Navijači v Bakuju
Kristalna dvorana bo znova oživela jutri. Foto: EPA

Dve pesmi, ki sta se sinoči potegovali za deseto mesto v drugem polfinalu, sta na koncu prejeli enako število glasov, so danes razkrili na tiskovni konferenci v evrovizijskem novinarskem središču.

Upoštevajoč trenutna pravila izbora ima prednost pesem, ki prejme več glasov od različnih držav. Če se tudi v tem primeru zgodi, da je izid še vedno identičen, komisija določi zmagovalca po sistemu pregledovanja, katera pesem je večkrat dobila 12 točk oz. katera večkrat 10 točk itd ...

Sinoči so se glasovi strokovne žirije in gledalcev ujemali pri šestih od desetih pesmi, ki so se uvrstile naprej v finale. Izmed preostalih štirih pesmi sta se dve uvrstili v finale s pomočjo žirije in dve po zaslugi gledalcev, je predčasno razkril EBU na današnji tiskovni konferenci. Kako je Evropa glasovala, bo sicer v celoti znano nekaj minut po razglasitvi zmagovalca 57. izbora za pesem Evrovizije.

Eva Boto je bila gostja MMC-jeve spletne klepetalnice pred finalnim večerom.

Od leta 2004, ko so na izbor vpeljali sistem polfinalov, do zdaj zapletov pri izboru deseterice finalistov ni bilo. Še najtesnejši izidi so bili lani, ko je desetouvrščeno in enajstouvrščeno pesem v obeh polfinalih ločevala le točka. Sinoči pa se je prvič v zgodovini Evrovizije zgodilo, da sta bili izenačeni.