Je strah utemeljen? Foto:
Je strah utemeljen? Foto:
Pri igrah na srečo ne stavite na trinajstico, trdijo Britanci.
Črna mačka
Kako pogosto vam prekriža pot?
Tudi na nekaterih diplomatskih večerjah se izogibajo trinajstim gostom. Foto: EPA

Petek, 13., že dolga stoletja velja za "vražji" dan, torej bi moralo biti po takšnem sklepanju letošnje leto, leto 2009, še posebej zlovešče. Dnevi namreč "padejo" tako, da bomo letos doživeli kar tri "najbolj nesrečne dneve" - februarski petek, 13., je že za nami, marčevski je danes, še en petek, 13., pa sledi novembra. Takšen "trojček" v enem letu se zgodi le vsakih enajst let. Sicer pa so bistre glave izračunale, da bo 13. dan v mesecu hkrati petek, če se mesec začne na nedeljo, to pa se obvezno zgodi najmanj enkrat na leto.

Se vam "feclja" jezik ob paraskavedekatriafobiji?
Povezava med petkom, 13., in prinašanjem smole ter nesreč sicer ni povsem jasna. Morda to vraževerje oziroma mit izvira iz bibličnih časov, ko je prav 13. gost na zadnji večerji, Juda Iškariot, izdal Jezusa. Strah pred tem dnem ima celo svoje ime - paraskavedekatriafobija. Ker je to tako dolgo in zapleteno ime, nekateri trdijo, da boste,če vam to besedo uspe izgovoriti v enem dahu in brez zmote, "ozdravljeni" strahu pred petkom, 13. Strah pred številko 13 pa se imenuje frigatriskaidekafobija. Trinajstica ima to "smolo", da sledi številu 12, ki ga imajo numerologi za popolno število - 12 mesecev v letu, 12 astroloških znakov, 12 Jezusovih apostolov, 12 jajc v paketu itd.

Med 12 in 14 je ... Kaj?
Zanimivo je, da nekatere bolnišnice v zahodnih kulturah sploh nimajo sobe 13, v nekaterih stolpnicah boste iz 12. nadstropja prišli kar naravnost v 14., na nekaterih letališčih pa potniki zaman iščejo izhod številka 13. Turki so se tako bali tega števila, da so besedo za 13 praktično umaknili iz svojih slovarjev. V nekaterih ameriških mestih sploh ni 13. ulice, tudi nekatere italijanske opere se izogibajo tega števila. Tudi pri igrah ne srečo ne stavite na to število. Britanska loterija je namreč ugotovila, da je bila prav kroglica s to številko najmanjkrat izžrebana.

Če boste storili to, če boste storili ono ...
Skozi zgodovino so se uveljavila še nekatera prepričanja: če boste šli k frizerju na petek, 13., se bo nekomu v vaši družini zgodilo nekaj slabega. Človek, rojen na petek, 13., je rojen pod nesrečno zvezdo. Če na petek, 13., naletite na pogrebni sprevod, boste imeli naslednji dan smolo. Neka ameriška raziskava je pokazala, da se več kot tri četrtine ljudi na ta dan izogiba poletov, nekateri pa, za vsak slučaj, celo ne želijo vstati iz postelje.

Tudi politiki so se izogibali petka, 13.
Petek, 13., je preganjal tudi nekatere znane osebnosti. Tako nekdanji ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt na ta dan nikoli ni odšel na pot, v Belo hišo pa tudi nikoli ni povabil 13 gostov.. Število 13 je strah v kosti menda nagnalo tudi Napoleonu. Kroži tudi anekdota o Marku Twainu in njegovi trinajstici. Nekoč naj bi bil na neki zabavi 13. gost, zato ga je prijatelj posvaril, naj raje ne hodi. Twain je kljub temu šel, naslednji dan pa dejal prijatelju: "Res smola, hrano so imeli le za 12 ljudi." V nekaterih francoskih restvracijah težavo, če je povabljenih 13 gostov, rešijo s tem, da najamejo profesionalca, ki odigra "vlogo" 14. gosta.

Vse skupaj je mit, v resnici je zlovešč ponedeljek, 27.!
Po drugi strani pa petek, 13., velja za dan, ko se zgodi najmanj nesreč na cestah in drugih nezgod, saj so ljudje še posebej previdni. V indijski in mehiški kulturi 13 velja celo za srečno število.

Še en podatek govori v prid temu, da vsa zgodba okoli petka, 13., spada v kategorijo "strah je votel, okoli ga pa nič ni". Zavarovalniški agentje namreč ob petku, 13., le zamahnejo z roko. V resnici naj bi največ smole prinašal - ponedeljek, 27.

Sicer pa brez skrbi. Drugo leto bomo morali "speljati" le en petek, 13. Čaka nas v mesecu avgustu.

A. P.