16-letna Korošica Eva Boto se neizmerno veseli nastopa v Bakuju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
16-letna Korošica Eva Boto se neizmerno veseli nastopa v Bakuju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva in Nika Prusnik
Eva in Nika Prusnik sta uporabnike razburjali tudi s svojo kostumografijo in koreografijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto, Eva in Nika Prusnik ter Klemen Slakonja
Za večer, poln zabave je poskrbel tudi voditelj Klemen Slakonja, ki je na koncu takole objev vse tri tekmovalke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Že pred samim izborom je bilo jasno, da so Slovenci razdeljeni - nekateri so navijali za skladbe, ki jih je pela Eva Boto, in zagotavljali, da nas na Evroviziji v Bakuju lahko visoko pripelje le dober vokal. Uporabnik zmajovir je na primer zapisal: "Eva Boto je najboljša pevka izbora - to je jasno." Senna-Maze 28 pa je dejal: "Japonščina in klovnesi nam finala ne bi prinesli, obstali bi v polfinalu. Evropi moraš pokazati tudi vokal, cirkus ni dovolj."

Eva Boto je bila gostja MMC-jeve spletne klepetalnice.
Klepet si preberete
s klikom na to povezavo.

Spet drugi pa so vztrajali, da ima Slovenija z igrivostjo in živahnostjo dvojčic Eve in Nike Prusnik v Azerbajdžanu precej več možnosti. Uporabnik šahmat je tako med drugim zapisal: "Sej res, da dvojčici nimata dobrega glasu in cvilita, ampak vseeno priredita fantastičen šov!!! Dajmo Nika in Eva!!!" Tudi mobydik se je strinjal, da je pesem Konichiwa najboljša: "Daaaaaleč najbolj dodelana pesem je Konichiwa. Pač Bilbi... Pričakovano."

Letošnjo Emo si je povprečno ogledalo kar 19,4 odstotka ali 359.000 gledalcev, starih nad 10 let, kar predstavlja 40-odstotni delež vseh gledalcev televizije v času oddaje, kaže raziskava AGB Nielsen Media Research. Misija Ema 2012 je bila tako v svojem terminu daleč najbolje gledana oddaja na slovenskih televizijah.

Čestitka za čestitko
Ko je postalo znano, da bo maja v Bakuju odmevala skladba Verjamem, se je razkol med MMC-jevimi uporabniki še povečal. Komentarjev s čestitkami Evi in najboljšimi željami za Evrovizijo ni manjkalo - uporabnik bio-ecco tako pravi: "Jaz sem jokal ko je zmagala...IIIIIiiiiii, VERJAMEMO VATE, Iiiiiiii." Presrečen je bil tudi michle: "Eva, čestitkeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. Odleglo mi je. Krasen nastop, brez besed. Do Bakuja je še veliko časa, veliko bo dela in priprav."

Dobra pesem, vendar ...
Usula pa so se tudi mnenja, da bo pesem med drugimi 42 zbledela. Uporabnik generusus je tako zapisal: "V vseh pogledih sem na strani Eve Boto, vendar se bojim, da bo v tem zbanaliziranem svetu skladba Konichiwa prej vžgala kot odlična Evina izvedba." K_ris pa je priznal, da je pesem Verjamem boljša, a ima pomisleke glede tega, da bo Sloveniji prinesla visoko uvrstitev: "Nekako bi lahko na podlagi pretelkih Eurosongov že ugotovili, da ne zmagujejo najbolj kvalitetni komadi, ampak pogosto zmaguje šov. Vprašajte se, zakaj letos naša zmagovalka potuje v Baku? Je Azerbajdžan zmagal zaradi kvalitete komada?"

Nam sploh kaj lahko pomaga?
Uporabnik Nikec3 je pri tem pripomnil: "Jasno, da je Eurovizija cirkus, kaj ste pa mislili, da je to kritiško sprejeta glasba?" Ristoh pa meni: "Lahko bi kupili Madonno in jo poslali na Evrosong, rezultat bi bil vedno isti. Ker pri Evrosongu sploh ne gre za glasbo, ampak katera država ima več naklonjenih sosedov. To že vsakdo ve."

Uporabniki so na koncu že razmišljali, kaj bi bilo treba še storiti, da bi se letos na Evroviziji prebili višje. Uporabnik domobrán je tako predlagal: "Pesem je treba prevesti v nemščino in bo kar ok. Ich glaube naj bo naslov." OMG meni, da bi nam koristilo, če: "... se dogovorimo z vsemi sosedi za točkovanje", uros23 pa opozarja: "Čestitke Evi, ampak naj ne zmaga, ker ne bo za organizacijo (smeh)."

No, nekateri pa o Emi in zmagovalni pesmi nimajo posebnega mnenja - Mazni je tako pojasnil: "EMO gledam samo zato, ker je danes žena gospodar daljinca (rada poleg name še na Klemna oko vrže)."