Hrvati so leta 1998 osvojili tretje mesto, kar je eden največjih uspehov hrvaške reprezentance. Foto: Reuters
Hrvati so leta 1998 osvojili tretje mesto, kar je eden največjih uspehov hrvaške reprezentance. Foto: Reuters

"Ne verjamem, da bi kdo izmed nogometašev prodajal tako stvar, vsi so dobro situirani," je za Večernji list dejal selektor reprezentance iz leta 1998 Čiro Blažević in nadaljeval: "Morda gre za ukradeno kolajno. Zagotovo se bo razvedelo, take reči ne ostanejo skrite."

Ugibanja, kdo jo prodaja, so se danes končala, postalo je jasno, da oglasa, ki se je znašel na hrvaškem portalu, ni objavil nihče izmed hrvaške delegacije. Lastnik kolajne je zbiratelj dragocenosti, dragocen kos pa je kupil pred desetimi leti od neimenovanega člana Evropske nogometne zveze (Uefa).

"Nekdo je v velikih težavah, če prodaja tak spomin. Sam je ne bi prodal za noben denar," je dejal Boris Nemec, ki je bil leta 1998 zdravnik reprezentance, v kateri so igrali Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Jarni, Slaven Bilić, Igor Štimac, Mario Stanić in drugi.

Hrvaška nogometna zveza (HNS) je napovedala, da se bo znotraj hiše odločila, ali bo tudi sama sodelovala na dražbi.

Dražba, ki jo prireja Agon Sports World, je napovedana za 7. in 8. december. "Takih kolajn je samo 30," piše v oglasu. Izklicna cena medalje bo 7.500 evrov.

Tretje mesto je bil do letos največji uspeh hrvaške reprezentance, letos pa ga je še izboljšala, na svetovnem prvenstvu v Rusiji je osvojila srebro.