Ste že kdaj kaj zadeli na lotu? Foto: BoBo
Ste že kdaj kaj zadeli na lotu? Foto: BoBo
Loto
Ljudje so očitno izgubili upanje tudi v igre na srečo, saj navala na vplačila tudi pri visokih zneskih ni več. Foto: BoBo

V 96. krogu igre loto, za katerega bo žrebanje v nedeljo, 1. decembra, je za sedmico v skladu 1.710.000 evrov, za 7 plus 1.145.000 evrov, kar je tudi zelo visok znesek, za lotka 6 pa 165.000.

Vsakih nekaj mesecev nov milijonar
Kot nam je dejala Mateja Slamnik iz Loterije Slovenija, smo letos v plesu kroglic dobili že kar nekaj milijonarjev. Zadnji milijon evrov, kar je za večino Slovencev že sanjski kup denarja, so v igri loto podelili 25. avgusta, ko sta se sedmice veselila dva igralca. Takrat je bilo v skladu nekaj manj kot tri milijone evrov, tako da je vsak dobil okoli milijon in pol evrov - znesek, ki je srečnežema zagotovo življenje obrnil na glavo. Predtem, marca, so novega milijonarja dobile tudi Domžale, saj je na njegov bančni račun "kapnilo" 1,4 milijona evrov.

Vse od vročih poletnih dni pa se sedmica lovilcem sreče izogiba. Povedano drugače, izžrebana ni bila že kar 25 krogov.

Donosne tudi druge igre
Kot je dejala Slamnikova, pa najvišjega posamičnega zneska v letošnjem letu ni prinesla "marija sedmica", pač pa lotko 6, ki je bil izžreban 25. septembra v Ljubljani. Dobitnik je takrat prejel 1.565.000 evrov. Milijonarja pa je prinesla tudi igra loto plus, v začetku leta je bil dobitek 7 plus vreden več kot milijon evrov.

Rekordni dobitek vseh časov ostaja 4,8 milijona evrov, ki je lani odšel v Maribor.

"Časi, ko je vse cvetelo, so za nami"
A Slamnikova je dodala, da tako visoki zneski nič več ne povzročijo loterijske mrzlice oziroma vročice, kot so jo včasih, ko so ljudje stali pred okenci z vplačili. "Recesija se pozna tudi pri nas, igre na srečo niso več to, kar so bile. Danes ne velja več to, da ljudje v krizi bolj igrajo igre na srečo. Časi, ko je vse cvetelo, so za nami. "

Loto sicer ostaja najbolj priljubljena klasična igra na srečo v Sloveniji. Loterija Slovenije ga prireja od 3. januarja 1962, torej že več kot 50 let, sistem 7/39 velja od julija 1985. Žrebanja so javna in jih prenaša TV Slovenija vsako sredo in nedeljo zvečer.

Vlada je junija sprejela zakon o davku od srečk, s katerim je zvišala cene loterijskih srečk, tako tiskanih kot spletnih. A v Loteriji Slovenije so dejali, da so se na spremembo odzvali tako, da so pri lotu uvedli nove dobitke, kot sta 4+1 in 5+1, skladi, tudi za sedmico, pa se hitreje povišujejo.