Naslednik Ell in Nikki bo znan 26. maja na izboru za pesem Evrovizije v Bakuju. Foto: Reuters
Naslednik Ell in Nikki bo znan 26. maja na izboru za pesem Evrovizije v Bakuju. Foto: Reuters
Maja Keuc
Maja Keuc se je lani v finale prebila iz drugega polfinala. Foto: EPA
Eva Boto in dvojčici Prusnik
Na Emi 2012 se bodo 26. februarja pomerile Eva Boto ter dvojčici Eva in Nika Prusnik, sicer zmagovalke oddaje Misija Evrovizija. Foto: Žiga Culiberg

Medtem ko se pri nas še ni končalo zbiranje skladb za nastopajoče na Emi 2012 Evo Boto ter dvojčici Evo in Niko Prusnik, kamor je vse zainteresirane z javnim vabilom k sodelovanju pozvalo uredništvo Razvedrilnega programa, so v Dűsseldorfu že izžrebali okvirni vrstni red nastopov po državah. Hkrati pa je župan lanske gostiteljice Evrovizije, na kateri je slavil azerbajdžanski duet Ell & Nikki s pesmijo Running Scared, predal "mandat" županu Bakuja.

Letos se bo na Evroviziji pomerilo 43 držav. Tudi tokrat bo tekmovanje razdeljeno na dva polfinalna večera (22. in 24. maja) ter finalni večer 26. maja. Medtem ko se bo v prvem polfinalu pomerilo 18 držav, se bo v drugem 19.

Slovenija v "balkanskem kotlu"
Slovenska predstavnica bo stopila na oder bakujske palače Buta v drugem delu drugega polfinalnega večera 24. maja. Podatek, katere države se bodo predstavile v drugem polfinalnem večeru, je za nas pomemben z vidika, kdo vse bo lahko glasoval za nas. Gledalci namreč lahko glasujejo le za države, ki nastopajo v istem polfinalu kot njihova predstavnica.

Pred Slovenijo se bodo v prvi polovici četrtkovega polfinala na odru zvrstili predstavniki Srbije, Nizozemske, Portugalske, Makedonije, Belorusije, Malte, Ukrajine, Armenije in Bolgarije.

V drugem delu pa bomo poleg slovenske predstavnice lahko spremljali še Švedsko, Gruzijo, Estonijo, Turčijo, Slovaško, Hrvaško, Norveško, Litvo ter Bosno in Hercegovino.

Šest držav že v finalu
Po deset najbolje uvrščenih držav - po izboru gledalcev - iz obeh polfinalov se bo v soboto, 26. maja, srečalo s šesterico držav, ki so avtomatsko uvrščene v finale Evrovizije. Poleg države gostiteljice Azerbajdžana še konkurenca t. i. "velikih petih": Velika Britanija, Francija, Nemčija, Španija in Italija.

Azerbajdžan, Francija in Italija bodo po pravilih EBU-ja imeli možnost sodelovanja z glasovanjem v prvem polfinalu, Velika Britanija in Nemčija (nemška televizija je zaradi terminskih razlogov prosila EBU, ali lahko sodeluje pri glasovanju v drugem delu, kar so ji odobrili) pa v drugem.

Končni vrstni red nastopajočih v polfinalnih večerih bo znan marca, ko se bodo na zasedanju zbrali vodje delegacij posameznih udeleženk.

Okvirni vrstni red nastopajočih (po polfinalnih večerih) si lahko ogledate v spodnji tabeli.

1. del, 1. polfinale (22. maj)1. del, 2. polfinale (24. maj)
Črna goraSrbija
IslandijaNizozemska
RomunijaPortugalska
AlbanijaMakedonija
BelgijaBelorusija
LatvijaMalta
ŠvicaUkrajina
FinskaArmenija
GrčijaBolgarija
2. del, 1. polfinale (22. maj)2. del, 2. polfinale (24. maj)
MoldavijaŠvedska
CiperGruzija
AvstrijaSlovenija
DanskaEstonija
RusijaTurčija
San MarinoSlovaška
IzraelHrvaška
IrskaNorveška
MadžarskaLitva
Bosna in Hercegovina