Mojster s svojim izdelkom, nad katerim so navdušeni tudi pri Fordu. Foto: MMC RTV SLO
Mojster s svojim izdelkom, nad katerim so navdušeni tudi pri Fordu. Foto: MMC RTV SLO

Marko Kveder, mizar iz Rafolč pri Lukovici, je verjel, in čeprav so mnogi nejeverno zmajevali z glavo, mu je uspelo narediti lesen model znamenitega Fordovega avtomobila T, ki ima celo boljše zmogljivosti, kot so jih imeli originalni modeli tega avtomobila iz leta 1908.

Kveder sicer že več desetletij izdeluje stilno pohištvo, ki od mojstra zahteva veliko znanja, vendar razen naročnikov za njegovo mojstrstvo izve le malo ljudi, zato je želel narediti nekaj, kar bi lahko vsem prikazalo njegove sposobnosti. Leseni avtomobil je bil prava izbira. "V tem primeru je pa res. Moraš biti rezbar, modelar, moraš biti kipar, moraš biti tudi malo avtoličarja, da lahko vse to izpelješ," se strinja Kveder.

Veliko večino dela je opravil sam, a potreboval je tudi pomoč drugih mojstrov, med drugim je pri motorju priskočil brat, avtomehanik.

Avto je zmogljivejši, kot so bili izvirniki, ima tudi več udobja, med drugim hladilnik in barček. Razen podvozja, motorja in njegovega pokrova je vse leseno, iz domačega lesa.

Pri Fordu so nad njegovim avtomobilom navdušeni, Marko pa namerava izdelati še drug, prostornejši model.

Slovenski mizar izdelal leseni avtomobil
Slovenski mizar izdelal leseni avtomobil