Najlepšo ljubezensko zgodbo sta spisali štorklji (slika je simbolična). Foto: EPA
Najlepšo ljubezensko zgodbo sta spisali štorklji (slika je simbolična). Foto: EPA
Štorklja
Ljubezen, predanost in zvestoba (slika je simbolična). Foto: EPA

Na Hrvaškem se že dolga leta piše najlepša ljubezenska zgodba dveh zaljubljenih, vdanih in zvestih štorkelj, ki vsako leto 24. marca izvabi solze v oči ljudem, ki spremljajo njuno življenje. Solzne oči so imeli prebivalci Brodskega Varoša tudi včeraj, a tokrat ne zaradi ganjenosti kot običajno, pač pa zaradi misli na to, da se je morda zgodilo tisto najhujše - da Klepetan ni preživel 13.000 kilometrov dolge poti domov.

Vsako leto se je Klepetan v mestece blizu Slavonskega Broda vračal iz Južne Afrike in vsako leto priletel domov na isti dan, praktično ob isti uri. V domačem gnezdu ga je vsako leto zvesto čakala njegova Malena, s katero sta skupaj v vseh teh letih na svet spravila kar 35 malih štorkljic. Malena ga na jug in nazaj ni nikoli spremljala, saj so jo leta 1993 ustrelili lovci in zaradi poškodbe nikoli več ne bo mogla leteti, zato si je na strehi osnovne šole uredila gnezdo in dom s Klepetanom. V toplejših mesecih so bili srečna družinica, v hladnejšem obdobju leta pa je sama skrbela za vse in komaj čakala 24. marec, da se vrne njen dragi.

Bojijo se najhujšega
Snubcev ji v tem času ni manjkalo in pogosto je v njeno gnezdo priletel kakšen samček štorklje in jo poskušal osvojiti, a Malena se je samo prezirljivo obrnila stran, njeno srce in telo sta pripadala samo Klepetanu, o tej ljubezni pa je že lani poročal tudi britanski BBC. Varošani upajo, da Klepetan samo zamuja, da bo zdaj zdaj priletel domov, saj se je to v preteklosti že enkrat zgodilo, pesimisti pa se bojijo, da je bil med nesrečnimi žrtvami nedavnega pomora štorkelj v Jordaniji.

Ti, ti, Malena!
Grenak priokus pa je letos zgodbi dodala tudi Malena sama. Pred dnevi so hrvaški mediji poročali, da je v njeno gnezdo spet priletel snubec, ki naj bi ga Malena - kot vse preostale samce prej - zavrnila. A izkazalo se je drugače, saj je Malena zdaj izvalila jajca, njen ljubimec pa je še vedno pri njej v gnezdu.

Klepetanovi oboževalci so še vedno prepričani, da se bo njihov ljubljenček kmalu vrnil in iz gnezda vrgel tako vsiljivca kot tudi jajca - plod grešne ljubezni. "V svetu štorkelj so pravila jasna - dominira močnejši," pravijo hrvaški ornitologi.

Marsikdo pa meni, da je prav Malenina ljubezen znak, da se je Klepetanu nekaj zgodilo in da se je Malena - ki naj bi bila zadnje dni precej potrta - odločila za nov začetek, saj čuti, da se njen najdražji ne bo nikoli več vrnil v njen topel pernati objem.