Bakterije E. coli. so v okolju zelo razširjene. Foto: EPA
Bakterije E. coli. so v okolju zelo razširjene. Foto: EPA
Dorijan Marušič
Minister je poudaril, da je na zasedanju ministrov EU-ja za zdravje, ki so danes govorili tudi o okužbi z bakterijo E. coli, prevladoval pomirjujoč ton. V evropskem prostoru so se po njegovih besedah vse pristojne institucije ustrezno odzvale. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Laboratorij
Minister Židan je v petek zagotovil, da bodo pristojne službe v Sloveniji slovenskemu potrošniku zagotavljale najvišjo stopnjo prehranske varnosti. Obljubil je tudi povečan obseg vzorčenja in dela inšpektorjev. Foto: EPA
Nevarne bakterije v Sloveniji ni

ni bil okužen z nevarno različico bakterije E. coli. Minister Marušič pa sporoča, da smo na morebiten izbruh pripravljeni.

Bolnika so sprejeli v ponedeljek, v četrtek pa je bil zaradi boljšega zdravstvenega stanja že odpuščen v domačo oskrbo in se počuti dobro. V bolnišnico je prišel zaradi krvave driske in visoke vročine, prvi test pa je pokazal na bakterijo E. coli.

Zavod za zdravstveno varstvo Maribor je potrdil, da ni šlo za nevaren sev bakterije serološke skupine STEC 0104, temveč sev 0157. Gre za staro bakterijo, ki ni tako agresivna in nevarna. Ker ni šlo za nevaren sev, ni bilo treba čakati na morebitno potrditev okužbe od Inštituta za varovanje zdravja, je poročal Radio Slovenija.

Na IVZ-ju niso prejeli omenjenih vzorcev za analizo, zato tudi niso opravili laboratorijske diagnostike, so sporočili javnosti. Rezultatov zato ne morejo posredovati in komentirati, sicer pa imajo v IVZ-jevem laboratoriju zagotovljene zmogljivosti in metodologijo za določanje E. coli, vključno s sevom, ki je povzročil izbruh v Nemčiji.
Tega seva bakterije v Sloveniji še niso zasledili
Mitja Vrdelja
z IVZ-ja je pojasnil, da tako kot pri vseh nalezljivih boleznih tudi pri tem sevu bakterije obstaja nevarnost okužbe v Sloveniji. "Vendar to redno spremljamo, in če bi se pokazal kakšen simptom ali pa celo potrjena okužba, bi seveda takoj ustrezno ukrepali," je zagotovil in dodal, da za zdaj tega seva v Sloveniji še niso potrdili. Ob tem je pojasnil, da ima ta vrsta bakterije ogromno sevov, natančnega pa lahko določi le laboratorijska diagnostika.

Edino, kar je malce nenavadno, je, da je za tem sevom zbolelo več odraslih žensk, čeprav za bakterijami E. coli. običajno zbolevajo otroci, ki imajo tudi slabše higienske navade. Zakaj je tako, Verdelja ni znal povedati, saj preiskave v Nemčiji še niso končane, prav tako še ni potrjen vir bakterije.

Marušič miri državljane
Sicer pa Slovence miri tudi minister za zdravje Dorjan Marušič in zatrjuje, da vse pristojne službe delujejo ustrezno in usklajeno ter da so na morebiten prihod nevarnega seva bakterije E. coli pripravljeni. Poudarja, da lahko za svojo varnost zelo veliko storijo tudi ljudje sami s higieno, rednim umivanjem rok s toplo vodo, z ustrezno termično obdelavo živil in s preprečevanjem stika s surovimi živili.

Vurs v preverjenih živilih ni našel bakterije
So pa tudi z veterinarske uprave sporočili, da so odvzeli 38 vzorcev živil živalskega izvora in jih testirali na vsebnost bakterije. Vseh 34 do zdaj opravljenih preiskav je bilo negativnih. Povečan obseg vzorčenja in dela inšpektorjev v prihodnjih tednih je napovedal minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Generalna direktorica Vursa Vida Čadonič Špelič je pojasnila, da so preventivno uvedli poostren nadzor in vzorčenje živil, ki so nevarnejša za prenos bakterije, saj so dobili obvestilo, da so avstrijske veterinarske oblasti v jelenovi salami italijanskega proizvajalca odkrile enterohemoragični sev E. coli.

Pri preprečevanju je higiena ključnega pomena
Escherichia coli je bakterija, ki je v okolju zelo razširjena, so zapisali na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja. Primarno je v prebavnem traktu različnih toplokrvnih vrst živali, zlasti goveda in drugih prežvekovalcev. V okolje pride z živalskimi iztrebki in odplakami.
V zunanjem okolju lahko preživi dalj časa in se lahko razmnožuje na zelenjavi in drugih živilih. Prenos okužbe na človeka je mogoč z okuženo hrano ali vodo, prek stika z živalmi, mogoč je tudi neposreden prenos z dotikom človek-človek. V Sloveniji na leto zboli za E. coli več bolnikov.
Za preprečevanje okužb z enterohemoragično E. coli je ključnega pomena ustrezna higiena; temeljito umivanje rok, temeljito pranje svežega sadja in zelenjave, še preden jo olupimo, uživanje le dobro prepečenih, kuhanih ali pasteriziranih živil, meso mora tudi v notranjosti doseči 70 stopinj Celzija, mleko vedno prekuhamo, izogibamo se uživanju nepasteriziranih sokov.

Nevarne bakterije v Sloveniji ni