Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če bo predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju sprejet v zdajšnji obliki, bo morala Vzajemna svoje premoženje, ki ga bo imela na dan pred uveljavitvijo zakona, kar bo predvidoma konec avgusta, razdeliti med okoli 830 tisoč zavarovancev. Koliko bi prejel vsak, še ni jasno, neuradno pa okoli nekaj 10 evrov. Pogoj je pogodba, ki je sklenjena za eno leto ali več.

Vzajemna ima posebno ureditev. Ni delniška družba, temveč je, edina pri nas, pravno organizirana kot družba za vzajemno zavarovanje. Zato je last članov družbe oziroma zavarovancev. Poznavalci se strinjajo, da jim bo upravičeno pripadel delež kapitala.

A v Vzajemni temu nasprotujejo: "Predlog zakona neustrezno določa obveznost razdelitve premoženja družbe za vzajemno zavarovanje in ne predvideva pravnih posledic za delniške družbe, ki ponujajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja. Gre za čezmeren poseg v svobodno gospodarsko pobudo in poslovanje Vzajemne."

Opomnijo še, da imajo člani Vzajemne pravico, da se sami odločijo, kaj naj se zgodi z njihovim prispevkom.

Gibanje Svoboda, ki je novelo zakona vložilo v parlamentarni postopek, pa odgovarja: "Novelo smo vložili po rednem postopku, zato bodo vsi, ki jih zakon zadeva, tudi Vzajemna, imeli možnosti, da podajo svoje pripombe in predloge."

V Vzajemni napovedujejo, da se bodo vključili v javno razpravo. Sicer premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v zavarovalnicah predstavljajo okoli 95 odstotkov vsega poslovanja.

Bodo zavarovanci prejeli delež premoženja Vzajemne?