Ni varne količine ali vrste alkohola med nosečnostjo. Pa tudi pred njo in v obdobju dojenja se je alkoholu zelo priporočljivo izogibati. Foto: Shutterstock
Ni varne količine ali vrste alkohola med nosečnostjo. Pa tudi pred njo in v obdobju dojenja se je alkoholu zelo priporočljivo izogibati. Foto: Shutterstock

Vsako leto 9. septembra ob 9. uri in 9 minut – v duhu simbolike števila 9, kot je mesecev nosečnosti – zaznamujemo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom.

Vse pijače, ki vsebujejo alkohol, naj je to vino, pivo ali žgane pijače, lahko škodijo zarodku, in sicer na različne načine v različnih delih nosečnosti, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Uživanje alkohola vpliva tako na plodnost kot tudi na vsa obdobja nosečnosti: poveča tveganje za spontani splav, mrtvorojenost in prezgodnji porod ter škodi razvoju otroka.

Če ste pili alkohol, preden ste vedeli, da ste noseči, in ste zaskrbljeni, se pogovorite s svojim zdravnikom, ginekologom ali drugim strokovnjakom.

Iz nasvetov NIJZ-ja

Glede na dosedanja dognanja nobena mejna raven ali količina alkohola med nosečnostjo ni varna. Vsaka nosečnost je drugačna, zato za posamezno nosečnost ni mogoče predvideti natančnih posledic pitja alkohola, opominjajo strokovnjaki in dodajajo, da se škodi zaradi alkohola lahko nosečnica izogne le tako, da ga ne pije. Na NIJZ-ju zato svetujejo, da se ženska in njen partner v obdobju, ko nosečnost še načrtujeta, povsem odpovesta alkoholnim pijačam.

"Večina parov ne ve za trenutek, ko zanosi. Od spočetja, veliko preden je nosečnost potrjena, ji lahko alkohol že škodi. Zato je za oba partnerja, če pijeta alkoholne pijače, najbolje, da prenehata piti alkohol, že preden začneta poskušati zanositi, in s tem povečata možnosti za zdravo nosečnost," svetuje Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ-ja.

Kako alkohol vpliva na zarodek?

V zgodnji nosečnosti lahko alkohol moti razvoj posteljice, njeno optimalno delovanje pa je pomembno, da ustrezno oskrbuje zarodek in pozneje plod s kisikom in hranili. Tudi ko je posteljica že formirana, alkohol prosto prehaja skozi njo. To pomeni, da alkohol – ne glede na vrsto popite pijače – ves čas nosečnosti prehaja neposredno v otroka in škoduje njegovemu razvoju.

Partner/partnerka, prijatelji ali družina lahko na veliko načinov podprejo nosečnost brez alkohola, tudi tako da sami opustijo pitje alkohola.

Nasvet NIJZ-ja

Uživanje alkohola v nosečnosti poleg večjega tveganja za spontani splav in mrtvorojenost povečuje tudi tveganje za prezgodnji porod in nizko porodno težo oz. rojstvo otroka, ki je majhen glede na trajanje nosečnosti. Alkohol moti ​​razvoj vseh telesnih organov in sistemov, vključno s srcem, ledvicami in pljuči. Najhujše posledice uživanja alkohola med nosečnostjo pa so na možganih, ki se razvijajo celo nosečnost, kar ima za posledico vrsto vedenjskih, kognitivnih in telesnih težav, ki so skupaj poznane kot motnje fetalnega alkoholnega spektra (FASD).

Najhujša posledica pitja alkohola v nosečnosti: FASD

To je sindrom, za katerega je značilna vseživljenjska oviranost zaradi izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom. Večina ljudi s FASD nima vidnih znakov (nekateri sicer imajo značilne poteze obraza, večina pa ne), vendar se mnogi spopadajo z izzivi, kot so zaostanek v telesnem in čustvenem razvoju, moten govorno-jezikovni razvoj, učne težave, slab spomin ter težave z nadzorovanjem vedenja.

Kako izražen je omenjeni sindrom oz. kako hude posledice pušča na otroku, je odvisno od številnih dejavnikov, povezanih tako z očetom kot materjo, z odmerki alkohola, časom izpostavljenosti ... "Tveganje za škodo nosečnosti in otroku pa se povečuje sorazmerno s količino in pogostostjo pitja alkohola," poudarjajo.

Kljub temu pa lahko opustitev alkohola med nosečnostjo zmanjša oz. prepreči nadaljnje tveganje za otrokovo razvoj, saj razvoj možganov poteka celotno nosečnost.

Če težko opustite pitje alkohola, poiščite pomoč pri svojem zdravniku ali drugem strokovnjaku.

Nasvet NIJZ-ja

Alkohol prehaja v mleko v enaki koncentraciji, kot je v krvi

Tudi med dojenjem je priporočljivo izogibanje alkoholnim pijačam, saj alkohol prehaja v materino mleko in v njem doseže enako koncentracijo, kot je v materini krvi. "Najvišja koncentracija alkohola v materinem mleku se pojavi od 30 do 60 minut po zaužitju alkohola. Možgani dojenčkov, ki se še razvijajo, so bolj občutljivi za alkohol kot možgani odraslih. Alkohol v materinem mleku lahko moti otrokove vzorce hranjenja in spanja, povezujejo ga tudi z razvojnimi težavami," pravi Maja Roškar z NIJZ-ja. Ob tem opozarja še, da spanje v isti postelji z otrokom po pitju alkohola poveča tudi tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka in zadušitev.

Alkohol je močno odsvetovan tudi v obdobju dojenja, saj prehaja v mleko v enaki količini, kot je v materini krvi.  Foto: Shutterstock
Alkohol je močno odsvetovan tudi v obdobju dojenja, saj prehaja v mleko v enaki količini, kot je v materini krvi. Foto: Shutterstock

Kaj storiti, če ženska zaužije alkohol v obdobju dojenja?

Če ženska, ki doji, zaužije alkohol, pa je pomembno, da vsaj počaka, da telo alkohol predela, kar traja v povprečju dve uri pri standardni pijači. Ena standardna pijača vsebuje 10 gramov čistega alkohola oz. 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali 0,3 dcl žgane pijače, pojasnjujejo na NIJZ-ju. Iztiskanje mleka in njegovo odlivanje ne odstrani alkohola, zato je tako mleko treba zavreči. Lahko pa si mati mleko iztisne, preden zaužije alkohol, da lahko ona ali kdo drug po steklenički nahrani otroka takrat, ko je alkohol še v njenem telesu,

Če težko opustite pitje alkohola, poiščete pomoč pri svojem zdravniku ali drugem strokovnjaku.

Strokovni posvet

Danes bo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje potekalo strokovno srečanje, na katerem bodo spregovorili o pogostosti pitja alkoholnih pijač v rodni dobi, posledicah pitja alkohola na zarodek oz. plod, o obravnavi tistih s posledicami izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom, o virih pomoči, ki so na voljo za preprečevanje in zmanjševanje alkoholu izpostavljenih nosečnosti. Dogodek je namenjen strokovni in drugi zainteresirani javnosti.

Opozorila NIJZ-ja. Foto: NIJZ
Opozorila NIJZ-ja. Foto: NIJZ