Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Predvidevamo, da bomo v enotah, kjer imamo že zdaj ambulante za osebe brez izbranega zdravnika, vzpostavili tudi ambulante za neopredeljene in opredelitev na ZZZS-ju. Trenutno opredelitev na zavod še ni mogoča," je pojasnila strokovna direktorica ZD-ja Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič, saj še nimajo potrebne tehnične podpore. ZD Ljubljana predvideva, da bo to možnost vzpostavil v prihodnjem tednu.

Sprva so predvidevali 15 ambulant za neopredeljene bolnike, po zadnjih navodilih ministrstva za zdravje pa naj bi bilo v Ljubljani vzpostavljenih 19 tovrstnih ambulant.

Sorodna novica Bi pacient, ki se obrne na zasebno zdravstveno storitev, moral dobiti povračilo stroškov?

"Končno smo dobili tudi natančna navodila glede plačevanja zaposlenih, ki delo v teh ambulantah opravljajo zunaj rednega delovnega časa. Na podlagi teh podatkov, ki smo jih čakali, smo konec tedna ponovno vzpostavili stik z zdravniki in sestrami znotraj in zunaj ZD-ja Ljubljana, da preverimo zanimanje za delo v teh ambulantah." Predvidena bruto urna postavka je 121 evrov za zdravnika, za medicinsko sestro 54 evrov ter 27 evrov za zdravstveno-administrativne sodelavce. Neto izplačilo je 80 evrov za zdravnika oz. okoli 35 evrov za sestro.

Kot je pojasnila Stegne Ignjatovič, je zaradi nepopolnih navodil in podatkov glede plačila v teh ambulantah, ki so jih imeli od ministrstva konec novembra, večina zdravnikov želela počakati na te informacije, ki pa so jih prejeli tik pred koncem leta.

K delu v ambulantah za neopredeljene so v ZD Ljubljana povabili tudi zaposlene v ZD-ju za študente in Železniškem ZD-ju, pa tudi koncesionarje v ljubljanski in primestnih občinah.

V enoti Šiška si želijo vzpostaviti od tri do štiri ambulante za neopredeljene, je pojasnil predstojnik ZD-ja Ljubljana Šiška Andrej Divjak. Ob tem je dodal, da so v predlogu ministrstva zaznali nekaj manjših težav, na katere so ministrstvo tudi že opozorili. Predlog namreč v ambulantah za neopredeljene ne predvideva dela upokojenih zdravnikov, mlajših specializantov, sobnih zdravnikov, zdravnikov, zaposlenih na ZZZS-ju in ZPIZ-u. "Želel bi si, da ambulante čim hitreje zaživijo. Verjamem, da nam bo kmalu uspelo."

Delovni čas ambulant bodo, ko bodo vzpostavljene, objavili na spletni strani ZD-ja Ljubljana.

Spremenjen status obstoječih ambulant za bolnike brez izbranega zdravnika

Po besedah Stegne Ignjatovič se bodo obstoječe akutne in kronične ambulante za bolnike brez izbranega zdravnika, ki v nekaterih enotah delujejo od nekaj mesecev do enega leta, spremenile v ambulante za neopredeljene. Izkušnje z akutnimi in kroničnimi ambulantami imajo tudi v Šiški, je povedal Divjak: "Navkljub relativno velikemu številu ljudi, ki so ostali brez osebnega zdravnika, nan je uspelo tem ljudem zagotoviti zdravstvene storitve."

Novih ambulant v Mariboru in na Gorenjskem še ne bo

V zdravstvenem domu Maribor in gorenjskih zdravstvenih domovih ambulante za neopredeljene oz. ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika v tem tednu predvidoma še ne bodo zaživele, saj se na odprtje še pripravljajo. Ob tem poudarjajo, da so jim z ministrstva za zdravje podrobnosti o delu ambulant poslali šele konec decembra.

V ZD-ju Maribor so začeli vzpostavljati ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika. Maja Arzenšek iz službe splošne medicinske dejavnosti je za STA povedala, da bodo začeli v manjšem obsegu in nekaj ambulant vzpostavili v januarju. Njihovo število pa bo odvisno tudi od števila zaposlenih, ki jim jih bo uspelo zagotoviti.

Za ZD Maribor je sicer predvidenih šest ambulant. Te ambulante bodo sprva na matični lokaciji zdravstvenega doma v središču Maribora, potem pa jih bodo sproti izpopolnjevali, odvisno od potreb in tudi števila zaposlenih, ki bodo delali tam, je povedala.

Zaposleni se bodo v ambulante vključevali prostovoljno, o tem, kakšno zanimanje je med zaposlenimi za te ambulante, pa je dejala, da bodo zaposlene šele začeli zbirati, saj je danes prvi dan po dopustih. Pojasnila je, da so bili o vzpostavitvi teh ambulant z ministrstva za zdravje obveščeni v zadnjih dneh prejšnjega leta, "tako da je pravzaprav iluzorno pričakovati, da lahko kaj takega organiziramo v nekaj dneh", je opozorila.

Arzenšek ta ukrep ocenjuje kot kapljico v morje, ki bo morda rešila tiste, ki nujno potrebujejo zdravnika. "Ob tem se nam odpirajo nova vprašanja, nove težave, med drugim recimo to, da če bo več zanimanja za delo v tej ambulanti, ga bo zagotovo manj za dodatno delo kje drugje," je dejala.

V Mariboru naj bi bilo brez osebnega zdravnika okoli 7000 ljudi, družinski zdravniki v zdravstvenem domu pa so vsi polno zasedeni in ne sprejemajo novih pacientov, je pojasnila.

Informacije o odprtju ambulant za neopredeljene bolnike oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika bodo objavljali na njihovi spletni strani. Tam bodo na voljo tudi kontaktni podatki, urnik delovanja in vse druge informacije.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Gorenjskem predvidenih pet ambulant

Za Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) je skupaj predvidenih pet ambulant za neopredeljene bolnike – dve v ZD Kranj, po ena v ZD Jesenice, ZD Radovljica in ZD Tržič pa po ena. V ZD Škofja Loka, ZD Bled in ZD Bohinj ambulante niso predvidene.

Strokovna vodja OZG-ja Lidija Pretnar Pristov je pojasnila, da jih je ukrep presenetil, saj so bila navodila zdravstvenim domovom posredovana konec prejšnjega leta, ukrep pa je začel veljati v novem letu.

"Vsekakor bomo poskušali vsaj v nekem obsegu tovrstne ambulante odpreti povsod, kjer so predvidene," je dejala. Po njenih besedah se je ob tem treba zavedati, da bo organizacija zahtevna, saj bodo v njih delali isti zdravniki in sestre, ki dopoldne že delajo v svojih ambulantah in v večini zdravstvenih domov obenem tudi dežurajo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sicer pa pojasnjuje, da v gorenjskih zdravstvenih domovih nimajo tako hudega pomanjkanja družinskih zdravnikov kot kje drugje. Sicer so upokojitve in odhode zdravnikov doslej pokrivali z začasnimi nadomestnimi ambulantami, dokler niso pridobili novih kadrov. V ZD Kranj so imeli takšno ambulanto od maja do julija, v ZD Tržič jo imajo od septembra.

O možnosti izvedbe ambulant za neopredeljene se bodo v četrtek pogovorili na strokovnem svetu OZG-ja.

94 ambulant za neopredeljene bolnike

Predvidenih je 94 ambulant po državi

Ukrep ambulant za neopredeljene bolnike predvideva konec oktobra sprejet zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 na področju zdravstva. Velja od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2024 z možnostjo podaljšanja.

Ministrstvo za zdravje do 31. marca 2023 predvideva skupaj 94 ambulant za neopredeljene bolnike po državi. Posamezne ambulante imajo sicer različne največje obsege programa družinske medicine.