Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Strokovna svetovalna skupina na vsak način predlaga, da se za prehod iz Hrvaške v Slovenijo uvede karantena," je po poročanju TV Slovenija dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović. Poudarila je, da karantene ne bo mogoče uvesti takoj, kot bi si želeli. "Vendarle je potrebno, da se slovenski državljani vrnejo v Slovenijo. Odšli so, ko so bile razmere drugačne. Ampak v nekaj dneh bo treba to mejo začeti nadzorovati s karanteno."

Tudi Hojs napovedal karanteno?

Oglasil se je tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je na Twitterju napovedal "strožji režim vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu". Tvitu je dodal ključnik #karantena. "Okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, nas vodijo do strožjega režima vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu. Na podlagi rezultatov testiranj preko vikenda in v ponedeljek bo vlada prisluhnila predlogom strokovne skupine za covid-19 in na podlagi epidemiološke ocene zaostrila vstop," je zapisal.

Vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin je za Odmeve dejal, da bodo zelo pomembni podatki o okužbah, ki bodo objavljeni konec tedna in na začetku naslednjega tedna. Takrat pričakuje tudi posvetovanje pristojnih in priporočila, utemeljena na podatkih in pričakovanjih. Vlada bo nato predvidoma v sredo ali četrtek sprejela odločitev o omejitvah. Poudaril pa je, da omejitve ne bodo zadele vseh, in državljanom sporočil, da se ni treba množično vračati iz Hrvaške. Poskusili bodo uvesti omejitve, ki bodo namenjene najbolj rizičnim skupinam. Starše šoloobveznih otrok je opozoril, naj ne čakajo preveč, saj je se začenja novo šolsko leto.

Kacin: Vnosa iz Hrvaške je vse preveč

Jelko Kacin je, prav tako na na Twitterju napovedal, da bo vlada ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. "Nihče, ne otroci, dijaki ne starši in učitelji, ne bo talec neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal v odzivu na hrvaške številke.

Sorodna novica Na Hrvaškem rekordno število okužb v enem dnevu, več kot 200

Odzval se je na podatke o številu primerov novega koronavirusa na Hrvaškem in vnosa okužb v Slovenijo. Ob tem je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin zapisal, da rezultati testiranj na novi koronavirus skrbijo vse. "Uvoza iz Hrvaške je vse (pre)več, zdaj še iz južne Dalmacije. Mladi, več in več," je tvitnil.

Dodal je, da sta vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozorila Hrvaško, a lahko največ zase in za vse nas storimo sami. "Spoštujmo in izvajajmo priporočila NIJZ-ja. "Samoomejitev, nočne zabave lahko počakajo, to poletje ni zadnje," je še zapisal.

Iz Hrvaške namreč danes poročajo o skupno več kot 200 novih okužbah s koronavirusom v zadnjih 24 urah. To je največje dnevno število novih okužb od začetka epidemije na Hrvaškem. Največ novookuženih je v Splitsko-dalmatinski županiji ter na območju Zagreba, kjer so od četrtka potrdili 77 oziroma 60 novih primerov.

Od izbruha okužbe 10. julija do danes je v domu ozdravelo šest zaposlenih in 13 stanovalcev, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Od izbruha okužbe 10. julija do danes je v domu ozdravelo šest zaposlenih in 13 stanovalcev, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. Foto: Reuters

V četrtek 937 testov in 37 okužb

Na podlagi 937 testov so v četrtek potrdili 37 okužb z novim koronavirusom po državi. V Hrastniku so v četrtek vzeli štiri brise, od tega dva v tamkajšnjem domu starejših. Pri enem stanovalcu doma so potrdili okužbo.

V bolnišnici je 18 bolnikov, od tega trije ljudje na intenzivni negi. Iz bolnišnice so bili odpuščeni štirje ljudje. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v Sloveniji 213 aktivno okuženih ljudi. Do zdaj je bilo skupaj potrjenih 2369 okužb, umrlo pa je 129 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v četrtek največ novih primerov okužb odkrili v Ljubljani, in sicer 11. Po dva so našteli v občinah Brezovica, Kamnik in Novo mesto, po enega pa v občinah Ajdovščina, Kranj, Šenčur, Komenda, Grosuplje, Ribnica, Hrastnik, Sevnica, Šentjur, Braslovče, Žalec, Celje, Vojnik, Rogaška Slatina, Rogatec, Prevalje, Muta, Maribor in Gornja Radgona. Potrdili so tudi eno okužbo pri tujem državljanu.

Največ aktivnih primerov je v Ljubljani, in sicer 50. Po 10 jih je še v Celju in Kranju, drugod pa manj. Največ na novo okuženih je iz starostne skupine med 15 in 24 leti, in sicer 12. Še osem jih je iz starostne skupine med 25 in 34 leti, šest pa iz starostne skupine med 35 in 44 leti.

Zaskrbljujoči podatki o novih okužbah

Od izbruha okužbe v hrastniškem domu okuženih 50 stanovalcev in 11 zaposlenih

Okužbe v četrtek niso potrdili med zaposlenimi v zdravstvu ali domovih za starejše, so pa potrdili en primer okužbe med stanovalci domov. Gre za novo okužbo v domu za starejše v Hrastniku.

Trenutno je aktivno okuženih 28 stanovalcev v hrastniškem domu in pet zaposlenih.

Kot so danes sporočili s hrastniške občine, je bilo skupaj z novim koronavirusom okuženih 50 stanovalcev in 11 zaposlenih. Doslej je umrlo devet stanovalcev tamkajšnjega doma za starejše občane, ki so imeli covid-19.

Od izbruha okužbe 10. julija do danes je v domu ozdravelo šest zaposlenih in 13 stanovalcev, ki so bili okuženi z novim koronavirusom.

V Domu starejših občanov Novo mesto brez novih potrjenih okužb

V Domu starejših občanov Novo mesto pri četrtkovem drugem testiranju 57 stanovalcev negovalnega oddelka in 13 zaposlenih, ki so bili v stiku z okuženo sodelavko in so po potrditvi njene okužbe ostali doma, niso odkrili okužbe z novim koronavirusom. Dom sicer ostaja zaprt za obiskovalce, če ne bo sprememb stanja, bodo obiske vnovič dovolili predvidoma po 24. avgustu.