Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Na eni strani izpostavljanje javnega zdravstvenega sistema kot prioritete, na drugi strani ob pomanjkanju zdravnikov, praznih zdravstvenih domovih, odpovedujočih urgentnih centrih in nedopustnih čakalnih vrstah, mačehovski odnos do nosilcev zdravstvene dejavnosti," so izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik komentirali v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

Ministrica je v četrtek Fidesovo napoved, da januarja izvede stavko, komentirala z besedami: "V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oz. bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava." Ob tem je ocenila, da je odločitev glavnega odbora sindikata Fides o začetku zdravniške stavke po ponujenih zvišanjih plač povsem neutemeljena in sproža vprašanje, "ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi".

Sorodna novica Fides se je odločil za stavko v januarju. Ministrica: Morda so izgubili stik z realnostjo.

V Fidesu se sprašujejo "kdo je v resnici izgubil stik z realnostjo razmer v zdravstvu" in ocenjujejo, da takšen odziv kaže na problem socialnega dialoga s preusmerjanjem pozornosti od poglavitne težave, ki so jo poskušali nasloviti v dialogu z vlado. Glavni odbor Fidesa je sicer odločitev o stavki sprejel po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o odpravi plačnih nesorazmerij oziroma dvigu zdravniških in zobozdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja.

"Če bomo v javnem zdravstvenem sistemu izgubili te najizkušenejše zdravnike in zobozdravnike, bo za iskanje rešitev s 1. januarja 2024 že prepozno. Anketa članstva je pokazala, da to mnenje delijo vse zdravnice in zdravniki, zobozdravnice in zobozdravniki, vključno s tistimi na začetku poklicne poti, in prav njih je najbolj strah, kam taki nepremišljeni ukrepi vodijo," so zapisali v sklopu odziva na izjavo ministrice. "Označevanje odločitve kot neutemeljene, še preden je Fides napovedal stavkovne zahteve, ni pot k rešitvi," so dodali v zdravniškem sindikatu, kjer ocenjujejo, da v pogajanjih niso bile izčrpane vse pogajalske možnosti, zato vladno stran pozivajo k nadaljevanju pogajanj.

Po vladnem predlogu se plače mladih zdravnikov povečujejo za 20 odstotkov oziroma 5 plačnih razredov, starejšim specialistom pa naj bi se zvišale za 8 odstotkov oziroma za 2 plačna razreda.

Težava za Fides je v tem, da je skoraj polovica zdravnikov starejših specialistov. Zanje sindikat zahteva enako povišanje kot za mlade zdravnike, torej za petino.

Najbolje plačani bi po izračunu sindikata morali dobiti 352 evrov neto višje plače, po vladnem predlogu bo povišek znašal 170 evrov neto.

Bešič Loredan: Stavka je nepotrebna, plače smo dvignili

Da je za januar napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov nepotrebna, pa je ob robu zasedanja ministrov EU-ja za zdravje v Bruslju dejal minister Danijel Bešič Loredan. Sam sicer pričakuje, da bodo sindikati podpisali parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu, ki vključuje tudi zdravnike.

S stavkovno napovedjo Fidesa se bo minister za zdravje v celoti seznanil v ponedeljek. Vlada se bo na poteze sindikata in njihove stavkovne zahteve odzvala pravočasno, je poudaril. "Mi menimo, da je stavka nepotrebna, plače smo dvignili, ničesar nismo vzeli z mize in si želimo čimprejšnjega oblikovanja skupnega stebra," je dejal. Na vprašanje, kdaj se bodo torej začela pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo, je odgovoril, da takoj po novem letu.

Sprejem izhodišč za napovedana pogajanja je bil sicer predviden za začetek decembra, a se to še ni zgodilo. Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da bo vlada izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja obravnavala in sprejela na eni prvih sej v novem letu. Zatem jih bo predstavila sindikatom, v januarju načrtuje tudi več javnih posvetov na to temo.

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v Fidesu sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse. Podporo in pridružitev stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens, če vlada ne bo izpolnila obljube o pogajanjih o plačnem stebru za zdravstvo.

Fides poziva k nadaljevanju pogajanj

Odziv Mladih zdravnikov: Izjava omalovažuje izjemne napore zdravnikov

Mladi zdravniki Slovenije so medtem razočarani nad tem, da se neustrezna komunikacija vladnih funkcionarjev, uperjena v zdravnike, nadaljuje. "Grozljivo je, da smo priča postopni normalizaciji neprofesionalnega obnašanja in izjav ministrov in s tem hujskanja množic proti določeni poklicni skupini – zdravnikom. To zdravstva v Sloveniji ne bo rešilo. Izjava ministrice omalovažuje izjemne napore, ki jih zdravniki, ki še nismo odšli, vlagamo v reševanje pacientov iz potapljajočega se slovenskega zdravstva," so zapisali v odzivu na izjavo ministrice za javno upravo.

"Ministrica očitno ni seznanjena s tem, kdo in kaj je središče našega dela – to je vedno bil in vedno bo pacient ter njegova dobrobit. Iz tega razloga zdravniki že vrsto let opozarjamo na pomanjkljivosti in napake v sistemu, za katere nismo ne odgovorni ne pristojni. Da pa bi lahko vsakodnevno našim bolnikom zagotovili najustreznejšo oskrbo, pričakujemo, želimo in zahtevamo urejen javni zdravstveni sistem," dodajajo.

Mladi zdravniki so naveličani namigovanj politike, da so zdravniki odgovorni za slab javni zdravstveni sistem, saj sami v tem sistemu delajo prek vseh strokovnih in osebnih zmožnosti, v državi, ki ima eno izmed nižjih števil zdravnikov na prebivalca v Evropi. "Zdravniki se vsak dan z zadnjimi atomi moči borimo, da zagotovimo pacientom, kolikor je v danih razmerah le mogoče, dobro obravnavo. Te pa ravno zaradi napačne zdravstvene politike in nepoznavanja stanja od politikov pogosto ni več mogoče zagotoviti."

Ministrico zato vabijo, da se jim v naslednjih dneh pridruži na njihovem delovišču. "Verjamemo, da se bo tako zavedela neustreznosti svoje izjave ter se za neprimerno komunikacijo in namigovanja tudi opravičila," so še dodali.