Bešič Loredan je zadovoljen z odstopom Golobiča. Foto: BoBo
Bešič Loredan je zadovoljen z odstopom Golobiča. Foto: BoBo
Sorodna novica Jože Golobič odstopil z mesta generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana

O njegovem nasledniku minister za zdravje ne razmišlja, si pa želi, da bi svet zavoda izbral najboljšega mogočega kandidata, je poudaril. "Zadovoljen sem, ker se je to zgodilo, kar sem pričakoval," je ob robu novinarske konference ob stotih dneh vlade Danijel Bešič Loredan odgovoril na vprašanje glede odstopa Jožeta Golobiča.

O Golobičevi odstopni izjavi je ministra obvestila predsednica sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Irma Gubanec. "Zadevo bo zdaj izpeljal svet zavoda po ustaljenih zakonskih postopkih, vlada se bo z odstopom seznanila in gremo naprej," je dejal minister.

O mogočem Golobičevem nasledniku Bešič Loredan ne razmišlja, niti ne ve, kdo ga bo nasledil, je zagotovil. Želi pa si, da bi za položaj izbrali najboljšega mogočega kandidata. Položaj generalnega direktorja bo sprva najverjetneje zasedel vršilec dolžnosti, nato pa bo sledil razpis za generalnega direktorja s polnimi pooblastili.

Na ministrstvu želijo po njegovih besedah na primeru UKC-ja pokazati, kako stabilizirati in voditi največjo zdravstveno ustanovo v državi. "Zagotoviti moramo, da (...) bomo za 90 milijonov evrov obnovili UKC Ljubljana v treh letih." Trudili se bodo, da bo UKC svoje storitve opravljal kakovostno, v dobrobit vseh ljudi in bil svetovno priznan, je obljubil. Menjave vodstev drugih slovenskih bolnišnic se po njegovih besedah trenutno ne obetajo.

Jože Golobič je odstopil z mesta generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Jože Golobič je odstopil z mesta generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo

Očitki

Minister ga je k odstopu pozval na novinarski konferenci 23. avgusta in mu dal 14 dni. Med glavnimi očitki vodstvu so bili slabi poslovni rezultati in številni zamujeni roki. Golobič je po ministrovem pozivu zapisal, da ga dojema kot politično potezo in da ne vidi razlogov za odstop. Pozneje se je očitno premislil, saj je v sredo odstopil.

Na soglasje vlade za imenovanje na mesto generalnega direktorja je Golobič sicer čakal več mesecev. Ob vprašanjih, kje se zatika, je tedanji minister za zdravje in Golobičev predhodnik v UKC-ju Janez Poklukar trdil, da gre zgolj za vladno proceduro. Neuradno pa je bilo slišati, da bi lahko k oklevanju ministrske ekipe prispevalo dejstvo, da je podjetje RC Preko, ki je v delni lasti podjetja ECOlogic, katerega solastnika sta Golobič in svetovalec uprave UKC-ja Peter Cerar, v postopku zaradi suma goljufije.

V tej zadevi je bila zahteva za preiskavo vložena zoper eno fizično in eno pravno osebo. Februarja letos je bila preiskava pravnomočno uvedena, izvajanje preiskovalnih dejanj pa je predvideno v septembru in oktobru 2022, so za STA danes pojasnili na Specializiranem državnem tožilstvu.

Golobič svojega solastništva v podjetju ECOlogic, ki je eden od solastnikov RC Preko, ni nikoli skrival. "Nikoli nisem aktivno vodil ali sodeloval pri upravljanju podjetja RC Preko," je poudaril tedaj in pojasnil, da zaradi podjetja RC Preko ali ECOlogic ni v nobeni tožbi.

Sorodna novica Robert Golob: Ker smo spremenili politično kulturo, imamo po 100 dnevih zaupanje ljudi

Zdravniška zbornica poziva k sistemskim rešitvam

Na delovanje vlade v prvih stotih dneh so se s sporočilom za javnost odzvali tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. Kot poudarjajo, se stanje v zdravstvu brez sistemskih rešitev ne bo izboljšalo, med drugim pozivajo k prenovi plačnega sistema, ki po njihovem mnenju v obstoječem zdravstvenem sistemu ne deluje več.

V Zdravniški zbornici Slovenije pričakujejo, da bo nov ali spremenjen plačni sistem prilagojen specifiki delovnih mest zdravnikov in zobozdravnikov, kar bo osnova za ohranjanje zaposlenih, tudi vrhunskih strokovnjakov, znotraj slovenskega zdravstvenega sistema. "V njem že danes manjka več kot tisoč zdravnikov, da bi dosegli takšno povprečno število na 1000 prebivalcev, kot je v Evropski uniji. Delo na najtežjih deloviščih, kjer se odloča o reševanju življenj, mora postati ustrezno ovrednoteno," so zapisali v sporočilu.

Po oceni zbornice so tako bolniki kot zaposleni v zdravstvu žrtve administrativnih omejitev, pomanjkljive in razdrobljene digitalizacije ter slabih pogojev za opravljanje zdravstvenih storitev. Rešitev med drugim vidijo v hkratni ureditvi in vzpostavitvi enotnega informacijskega sistema slovenskega zdravstva. Ta lahko poceni in izboljša delovanje zdravstva, izboljša informiranje bolnikov, optimizacijo obravnav in obvladovanje zdravstvenega sistema.

Sprememb še ni zaznati

Po oceni zbornice sprememb v zdravstvenem sistemu za zdaj še ni zaznati, kritični so tudi do načina priprave interventne zakonodaje, v katero pristojni niso vključili rešitev strokovnih poklicnih združenj in drugih deležnikov. Prav tako zakonske spremembe napovedujejo predvsem podzakonske akte, ki pa spremenjeni zakonodaji ne sledijo pravočasno in so objavljeni tik pred začetkom njenega izvajanja, kar povzroča težave pri njihovi poenoteni uveljavitvi.

Po mnenju zbornice bi morali biti podzakonski akti predstavljeni skupaj z interventnim zakonom ali pa vsaj 14 dni pred uveljavitvijo, ker se v nasprotnem primeru izgublja dragoceni čas. "Tudi zato bo šele čez čas mogoče podati oceno njihove učinkovitosti," so zapisali.

Ob interventnih spremembah, ki prinašajo sicer nujne zasilne in začasne rešitve, v zbornici pogrešajo vsaj začetek sistemskih sprememb. Po mnenju zbornice bi morala vlada z njihovo pripravo zaradi dolgotrajnosti postopkov začeti takoj ob nastopu mandata, vanjo pa bi morali biti vključeni prebivalci, bolniki in strokovna javnost.

Ekipo ministrstva za zdravje ob tem pozivajo, naj svoje rešitve in ideje preveri z osebnimi srečanji na terenu, kjer bo najhitreje dobila korektne in kvalificirane povratne informacije o sistemu, ki ga upravlja, so še zapisali v sporočilu za javnost.