Ekspertna komisija, ki je opravila nadzor, je bila do Blumauerja zelo kritična. Foto: BoBo
Ekspertna komisija, ki je opravila nadzor, je bila do Blumauerja zelo kritična. Foto: BoBo
false
Kirurg Blumauer poročilu očita, da se naslanja na osebna mnenja osebja. Foto: BoBo
Nesprejemljiva obravnava malih bolnikov

Poročilo o nadzoru programa otroške srčne kirurgije v UKC-ju Ljubljana se je po izjavi Blumauerja, objavljeni na Facebookovi strani društva v podporo izraelskemu kirurgu Davidu Mišaliju, v oceni dela, napak in strokovnih očitkov ukvarjalo izključno z delom kirurgov, ne pa tudi z delom zdravnikov intenzivne medicine otrok, otroške kardiologije, ki izvedejo sprejem, diagnozo, postoperativno terapijo, odpust in postoperativno kontrolo otrok.

"Neuspeh zdravljenja otrok pripisovati zgolj zdravnikom kirurgom je pri ocenjevanju programa nedopustno in meji na etično nedopustno osebno obračunavanje med zdravniki," je kritičen.

Prav tako gre v poročilu za nekritično zajemanje podatkov in mnenj zdravnikov pediatrov kardiologov in zdravnikov pediatrov intenzivne medicine o nalogah in delu kirurgije. Blumauer ugotavlja: "Ocene operativnega dela srčnih kirurgov komisija delno opre celo na osebna mnenja in vtise medicinskih sester na oddelkih kardiologije in intenzivne medicine pediatrične klinike."

Noben otrok ni umrl med operacijo
Glede smrtnih primerov otrok v programu poudarja, da nihče izmed otrok s prirojeno srčno napako, operiranih v letu 2012 in omenjenih v poročilu, ni umrl med operacijo ali v prvem tednu po operaciji.

Nedopustno je tudi, tako Blumauer, da je komisija za nadzor zaradi pomanjkanja potrebnih podatkov in zaradi opuščenih vnosov bolnikov v ustrezne datoteke uporabila "zasebne podatke" kardiologov Tomaža Podnarja in Gorazda Kalana.

"Vsi zdravniki, ki so bili dejavni v programu zdravljenja prirojenih srčnih napak in so v tem programu oskrbovali bolne otroke, so bili in so javni delavci v rednem delovnem razmerju pri UKC-ju Ljubljana in kot taki ne morejo in ne smejo posedovati zasebnih arhivov s podatki bolnikov. Zasebno razpolaganje s temi podatki je protipravno in kaznivo," še opozarja.

Ekspertna komisija, ki je opravila nadzor, je Blumauerja v poročilu navedla kot enega glavnih krivcev za neetično, nestrokovno in nesprejemljivo izvajanje programa.

Nesprejemljiva obravnava malih bolnikov