Na oddelku za hematologijo, kjer zdravijo bolnike z rakom in zelo oslabljenim imunskim sistemom, se zaradi prenatrpanosti pojavljajo tudi okužbe, ki bolnika lahko stanejo življenje. Foto: MMC RTV SLO
Na oddelku za hematologijo, kjer zdravijo bolnike z rakom in zelo oslabljenim imunskim sistemom, se zaradi prenatrpanosti pojavljajo tudi okužbe, ki bolnika lahko stanejo življenje. Foto: MMC RTV SLO

Za prenovo bi ljubljanski klinični center potreboval okoli 12 milijonov evrov posojila. S tem denarjem bi lahko omogočili, da bi imel vsak bolnik - na oddelku zdravijo bolnike z rakom in zelo oslabljenim imunskim sistemom - svojo sobo in sanitarije. To namreč preprečuje širjenje okužb, ki so lahko tudi smrtno nevarne.

V UKC-ju zato menijo, da bi posojilo lahko odplačali že samo iz prihrankov od preventivnih zdravil, ki jih ne bi bilo več treba dajati bolnikom.

Ministrstvo odtegnilo soglasje
Ministrstvo za finance jim je že dalo soglasje za najem posojila, a se je nato zataknilo, saj na ministrstvu dvomijo, da bi UKC lahko odplačal ta dolg. Zdaj so se le sešli tako predstavniki ministrstev za finance in zdravje kot Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter razpravljali o dodatnih argumentih za zadolžitev oziroma proti njej.

Predstavniki UKC-ja so predstavili "mogočo rešitev nastalega zapleta, zlasti z vidika načina poplačevanja dolga", je pojasnila državna sekretarka na tem ministrstvu Mateja Vraničar. To bodo na obeh ministrstvih preučili, odločitev pa bodo sprejeli v prihodnjih dneh.

Vrhunec po sestanku zadovoljen
Generalni direktor UKC Simon Vrhunec je po sestanku optimističen in zadovoljen. Ministrstvo za zdravje po njegovih besedah ne vidi nobenih ovir za najem omenjenega posojila. Višina posojila je 11,2 milijona evrov, po dogovoru z banko pa bi UKC moral letno plačati 1,12 milijona evrov glavnice in pa približno 200.000 evrov obresti.

Na razmere opozarja tudi varuhinja
Za nujno ureditev razmer na oddelku so se zavzeli tudi pri varuhinji človekovih pravic, kjer menijo, da so razmere "v sramoto državi in v škodo celotni družbi". "Nikakršno pravno-formalno pogojevanje sanacije razmer ne sme ogroziti življenja bolnikov," poudarjajo.