Matej Gregorič je odgovarjal na vaša vprašanja o prehrani. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Matej Gregorič je odgovarjal na vaša vprašanja o prehrani. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Bo davek zajezil epidemijo debelosti?

Gost MMC-jeve spletne klepetalnice je bil Matej Gregorič, strokovnjak za zdravo prehrano z Inštituta za varovanje zdravja RS.

Poudaril je, da bi se morali predvsem vrniti h koreninam prehranjevalne kulture. Meni, da je treba začeti pri starših, ki otrok ne bi smeli nagrajevali za poslušnost in pridnost s sladkarijami in podobnim.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

"Potem pa je seveda na potezi tudi država, da ustvarja okolja in pogoje, ki bodo omogočala zdravo prehranjevanje. Del družbene odgovornosti bodo morali prevzeti tudi oglaševalci in industrija, ki tržijo v večini 'nezdrava' živila. Seveda pa je treba spodbujati kuhanje in vrednoto skupnih družinskih obrokov," je dejal.

"Biološko pridelana hrana je lahko za Slovenijo velik potencial"
Prepričan je, da je lahko biološko pridelana hrana za Slovenijo velik potencial, zato se njena pridelava vsekakor spodbuja, saj nima koristi le za človeka, ampak tudi za okolje. Seveda pa bi moralo po njegovem obstajati tudi več povpraševanja.

Dodaja, da je pridobitev certifikata biološke pridelave podvržena številnim pogojem in kontrolam, zato obstaja zelo malo možnosti, da bi šlo pri tem za zavajanje potrošnika.

Kaj bo prinesla uvedba trošarin?
Spregovoril je tudi o trošarinah na sladkarije in sladke pijače, ki jih namerava v okviru zdravstvene reforme uvesti vlada. Opozarja, da bo vsekakor treba preučiti in predvideti tudi morebitne druge negativne posledice tovrstnih ukrepov.

"Tako se je npr. v Avstraliji zgodilo, da so začeli potrošniki pogosteje posegati po alkoholnih pijačah, saj so postale dostopnejša izbira. Vsekakor ukrep, ki ga treba dobro pretehtati, sočasno pa graditi tudi na večjem ozaveščanju, spodbujanju izbire zdravju koristnih živil ter na razumljivejšem označevanju živil," je pojasnil.

Bo davek zajezil epidemijo debelosti?