Letalske povezave po svetu so močno okrnjene. Foto: Reuters
Letalske povezave po svetu so močno okrnjene. Foto: Reuters

67-letni Obrador, ki je bil strasten kadilec do leta 2013, ko je preživel srčni napad, je prek Twitterja sporočil, da so bolezenski znaki mili in da ga zdravijo. "Kot vedno sem optimističen," je dejal mehiški predsednik, ki se je upiral nošnji zaščitne maske v javnosti. Ob tem je dejal, da bo še naprej opravljal svoje dolžnosti, tako se bo danes slišal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Obrador se je sicer vrnil iz tridnevnega obiska v severni in osrednji Mehiki.

Čeprav so številni kritiki ostri do njegovega obvladovanja zdravstvene krize, epidemija covida-19 je v državi zahtevala že skoraj 150.000 smrtnih žrtev, je njegova podpora v tem času zrasla. Levo usmerjeni predsednik ima zelo naporen urnik, vsako jutro ob 6.00 ima srečanje kabineta, ob 7. uri sledi dve- ali večurna novinarska konferenca, ob koncih tedna še naprej obiskuje različne predele države, kot je to počel že v času, ko je bil v opoziciji.

Mehika je na 4. mestu po številu smrtnih žrtev covida-19. Obrador se je izogibal vpeljavi ostrih ukrepov, oktobra je bil celo zelo kritičen do evropskih držav, ki so uvedle zaprtje, in jih označil za avtoritarne. Njegova prizadevanja so bila usmerjena v povečanje bolnišničnih kapacitet in testiranja, posamezne ukrepe pa so uvajale posamezne zvezne države. A bolnišnice v prestolnici Ciudad de Mexico so na robu zmogljivosti, pretekli teden je umrlo 9000 ljudi, kar je največje število v enem tednu doslej. Do zdaj so v Mehiki potrdili 1,76 milijona okužb, umrlo je skoraj 150.000 ljudi.

Zaradi okužbe za 72 ur prekinjen potovalni mehurček med N. Zelandijo in Avstralijo

Sorodna novica Glavni svetovalec francoske vlade: Najverjetneje bo s februarjem potrebno novo zaprtje

Na Novi Zelandiji so medtem potrdili prvi primer okužbe v skupnosti po več mesecih. 56-letnica, ki se je 30. decembra vrnila iz tujine, je bila pozitivna na južnoafriški sev, potem ko je po dveh tednih zapustila karanteno, med katero je bila dvakrat na testu negativna. Kot so sporočile oblasti, je najverjetneje, da se je ženska okužila od osebe, s katero je bila skupaj v karanteni. Oblasti preiskujejo možnost, da se je virus razširil prek prezračevalnega in klimatskega sistema. Oblasti so kontaktirale 15 ljudi, s katerimi je bila 56-letnica v stiku, njena najbližja stika, njen mož in frizerka, pa sta bila oba negativna, poroča Reuters. Na Novi Zelandiji so zadnji prenos okužbe v skupnosti potrdili novembra. Državi je uspelo, ob dejstvih, da je otoška država in da je nadzor prihodov olajšan, vlada vse pošlje v karantenske objekte pod njenim nadzorom, epidemijo hitro zajeziti. V petmilijonski državi so doslej potrdili le 1.927 primerov okužbe.

Zaradi novoodkritega primera je Avstralija prekinila potovalni mehurček z Novo Zelandijo. Potniki z Nove Zelandije, ki bodo prišli v prihodnjih treh dneh, bodo morali v hotelsko karanteno.

Protesti proti brazilskemu predsedniku Bolsonaru. Foto: Reuters
Protesti proti brazilskemu predsedniku Bolsonaru. Foto: Reuters

Zelena luč Avstralije za cepivo

Avstralski zdravstveni regulator je uradno odobril cepivo Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19. Prve odmerke cepiva naj bi razdelili konec februarja, je danes sporočil avstralski premier Scott Morrison. To je prvo cepivo, ki ga je odobrila Avstralija.

Avstralija je zagotovila deset milijonov odmerkov tega cepiva proti covidu-19, najprej pa naj bi cepili zdravstvene delavce in starejše. Skupno si je Avstralija zagotovila 50 milijonov odmerkov cepiv različnih proizvajalcev. Morrison je danes sporočil, da se bo cepljenje začelo konec februarja "z zelo majhnimi koraki", program cepljenja pa naj bi bil zaključen do oktobra. Avstralska vlada je sprva obljubila začetek cepljenja sredi februarja, a se je zapletlo zaradi težav v proizvodnji in distribuciji cepiva po svetu.

Avstralija bo tako kampanjo cepljenja proti covidu-19 začela precej za ZDA, Veliko Britanijo in Evropsko unijo, čeprav je Morrison obljubljal, da bo "Avstralija na čelu vrste" za cepljenje.

V državi s 25 milijoni prebivalcev so doslej potrdili okoli 28.700 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 909 covidnih bolnikov.

V Braziliji protesti proti predsedniku Bolsonaru

V nedeljo se je drugi dan zapored na ulice brazilskih mest zgrnilo več tisoč protestnikov, ki so v avtomobilih protestirali proti predsedniku Jairju Bolsonaru in zahtevali njegovo odstavitev zaradi neustreznega ukrepanja zaradi pandemije covida-19. V državi, ki je ena najbolj prizadetih na svetu, je umrlo že več kot 216.000 ljudi. Kot poroča ABC, so nedeljske proteste organizirale razočarane skupine, ki so predtem podpirale Bolsonara, medtem ko so sobotne organizirale opozicijske skupine.

"Tukaj smo, da oznanimo, da ne bomo čakali do leta 2022 (op.: do naslednjih predsedniških volitev), saj so na kocki življenja. Čas je, da porazimo Bolsonara. Zapustiti mora predsedovanje in oditi naravnost v zapor," je dejal opozicijski voditelj Guilherme Boulos zbranim v Riu de Janeiru. Kot je dejal, gre za začetek vstaje proti genocidni vladi.