Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ljubljančan Mitja je od zavoda za zdravstveno zavarovanje jeseni prejel poziv, naj si izbere novega zdravnika: "V pomoč naj mi bi bil neki seznam na spletni strani ZZZS-ja. Potem sem šel pogledat ta seznam in sem zelo hitro ugotovil, da na tem seznamu ni nobenega zdravnika oziroma da nihče ne sprejema novih pacientov."

Preverjanja razpoložljivosti zdravnikov se je nato lotil na lastno pest in prošnjo za sprejem naslovil na večino zdravnikov splošne medicine v ljubljanski regiji.

"Elektronska sporočila, klic na klic na klic ... Kaj dosti uspešen nisem bil. Sam bi rekel, da 99 odstotkov odgovorov je bilo takih, da do nadaljnjega ne sprejemajo več pacientov," je dodal.

Brez družinskega zdravnika 130 tisoč ljudi

Na koncu mu je novega osebnega zdravnika vendarle uspelo najti. Da bi bil ta postopek lažji in hitrejši, so v Znanstvenem društvu Sledilnik razvili novo spletno aplikacijo.

"Naš produkt teži k temu, da bi lahko uporabnik samo napisal, katera lokacija je, katero vrsto zdravnika išče, nato pa bi mu prikazalo, kakšne so njegove možnosti: kateri zdravniki so zasedeni in kateri pač sprejemajo," je povedal Luka Petravić, sodelavec projekta Zdravniki/Sledilnik, sicer študent medicine.

Aplikacija, ki je še v preizkusni fazi, vključuje vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske oziroma splošne medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije.

"Vsi vemo, da je v Sloveniji dejansko neko kronično pomanjkanje dostopnosti do družinskih zdravnikov, tudi pediatrov, zobozdravnikov," je povedal Luka Renko iz Znanstvenega društva Sledilnik.

Zdravstveni domovi so z razpisi prostih delovnih mest pogosto neuspešni. Samo v Zdravstvenem domu Ljubljana potrebujejo 13 dodatnih zdravnikov družinske medicine.

Sledilnik za covid-19 razvil nov iskalnik