MR-napravo v Brežicah pričakujejo do konca tega leta, nov objekt pa bi lahko ob zagotovljenem financiranju dokončali v letu 2026 (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
MR-napravo v Brežicah pričakujejo do konca tega leta, nov objekt pa bi lahko ob zagotovljenem financiranju dokončali v letu 2026 (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

V Splošni bolnišnici Brežice so od gradnje urgentnega centra, ki so ga namenu predali pred desetimi leti, uredili prostore za magnetno resonanco. Napravo so pričakovali lani, saj sta le še bolnišnici v Brežicah in Trbovljah brez, pravi direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar.

"Ker se je projekt skupne nabave magnetov za več bolnišnic na uradu za investicije nekako prekinil konec lanskega leta in ker ni več zagotovljenih sredstev za ta projekt, smo se v bolnišnici Brežice odločili, da nabavo magneta uvrstimo v finančni načrt bolnišnice. Trenutno smo v izvedbi razpisa za javno naročilo za izbor dobavitelja, ki bo zaključen prihodnji teden," je povedala za Radio Slovenija.

Sorodna novica V bolnišnici Brežice še vedno brez obljubljene naprave za magnetno resonanco

Gre torej za nakup z lastnimi sredstvi bolnišnice iz presežka preteklih let. V brežiški bolnišnici sicer vsako leto več kot milijon evrov namenijo investicijam. "Po načrtu naj bi magnet v prostorih, ki so bili sicer za to namensko zgrajeni že leta 2014, dobili konec letošnjega leta," je pojasnila direktorica.

Še en velik projekt, izgradnja objekta F, je medtem na čakanju. Gradbeno dovoljenje zanj so dobili pred dvema letoma. S to več kot 12 milijonov evrov vredno investicijo naj bi uredili ustrezen bivanjski standard, dodaja direktorica brežiške bolnišnice. "Računamo, da se bodo našla sredstva in da bo ta projekt v letošnji jeseni uvrščen v načrt razvojnih programov ter da bomo začeli gradnjo konec letošnjega leta," je pojasnila.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je pred dnevi načelno zagotovila podporo obema projektoma. "V sodelovanju z ministrstvom za zdravje in z direktorico bomo našli najboljše možnosti, da čim prej projekte uvrstimo v načrt razvojnih programov – tako magnet kot tudi izgradnjo stavbe F. Če bi nam to uspelo po načrtu, ki je zdaj zastavljen, bi to šlo zelo hitro," je dejala.