V programu Svit lani ni želelo sodelovati 725 oseb, kaže poročilo o odzivnosti v državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki za leto 2012. Foto: MMC RTV SLO
V programu Svit lani ni želelo sodelovati 725 oseb, kaže poročilo o odzivnosti v državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki za leto 2012. Foto: MMC RTV SLO
Začenja se teden boja proti raku

Iz Svitovega poročila za leto 2012 je razvidno, da je bilo lani v program povabljenih 280.686 oseb, izjavo o sodelovanju pa je vrnilo 174.241 oziroma 62 odstotkov povabljenih. V programu Svit za zdaj še niso dosegli želene 70-odstotne odzivnosti, vendar se ta vse od začetka izvajanja programa počasi, a konstantno zvišuje, je povedala Živa Žerjal iz Zavoda za zdravstveno varstvo Koper. Leta 2010 je bila odzivnost tako komaj 57-odstotna, lani pa je že narasla na 62 odstotkov.

Najvišja odzivnost vabljenih v program je bila v zdravstvenih regijah Kranj (65,71 odstotka) in Nova Gorica (65,68 odstotka), najnižja pa v zdravstvenih regijah Koper (58,23 odstotka) in Murska Sobota (58,03 odstotka).

"Nižjo odzivnost najverjetneje lahko pripišemo strahu, ki ga imajo ljudje pred boleznijo in pred preiskavami, in pa mogoče tudi mišljenju, da 'saj se meni nič ne more zgoditi'," ocenjuje Žerjalova.

Največja ogroženost med 50 in 69 letom
Rak na debelem črevesju in danki je med najpogostejšimi oblikami raka pri nas, najbolj ogrožena pa je skupina prebivalstva v starosti od 50 do 69 let, pri čemer so v enaki meri ogroženi moški in ženske. "Značilnost te vrste raka je, da se zelo dolgo razvija, zato je ključnega pomena zgodnje odkrivanje. Če predrakave spremembe, torej polipe, odkrijemo dovolj zgodaj in jih tudi odstranimo, lahko preprečimo razvoj nadaljnje bolezni," Žerjalova pojasnjuje pomen vključitve v program Svit.

Velik pomen zgodnjega odkritja bolezni
S programom Svit so začeli leta 2009 in do zdaj sklenili že dva presejalna kroga. O pomenu zgodnjega odkritja pričajo podatki, da so v prvem presejalnem krogu, ko so s presejanjem zajeli polovico ciljne populacije, testirali okoli 270.000 ljudi. Ob tem so odkrili 864 rakov, od katerih je bilo 71 odstotkov zgodnjih oblik, za katere agresivno onkološko zdravljenje ni bilo potrebno. Poleg tega so odkrili tudi prek 5.000 predrakavih sprememb oz. polipov, ki so jih odstranili med samo kolonoskopijo, je pojasnila vodja programa Svit Jožica Maučec Zakotnik.

Vabilo v tretji presejalni krog
Zahvaljujoč programu Svit torej lahko odkrijejo več kot 70 odstotkov raka v zgodnji fazi, medtem ko bi jih brez njega odkrili le dobrih 10 odstotkov. Maučec Zakotnikova pri tem ugotavlja, da za temi oblikami raka še vedno po nepotrebnem umre skoraj 800 ljudi na leto, pri čemer število rakov na debelem črevesju in danki vsako leto narašča. Prav zato vabijo vse, ki so priložnost vključitve v program Svit do zdaj zamudili, da se vključijo v tretji presejalni krog, s katerim so začeli januarja letos.

Začenja se teden boja proti raku