Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot je povedal direktor bolnišnice Dragan Kovačić, mladi zdravniki odhajajo, saj ne zdržijo pritiska dela na urgentnih točkah.

Na posvetu so se dogovorili, da prihodnji teden delo začne strokovna skupina, ki se bo ukvarjala z organizacijo neprekinjenega zdravstvenega varstva na celjskem območju. Zaradi te skupine pa ne bo treba spreminjati zakonodaje, je povedal Kovačić.

Z direktorji zdravstvenih domov pa so se dogovorili, da bodo ti pregledali urnike svojih zdravnikov in jih morda napotili na pomoč urgentnemu centru Celje.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Radko Komadina je postregel s podatkom, da je od leta 2016 do letos število bolnikov v urgentnem centru poraslo za 12 odstotkov. Od leta 2018 do letos pa je število bolnikov v kirurški nujni pomoči poraslo za 38 odstotkov.

V ponedeljek je bilo na celjski urgenci 155 bolnikov, od tega so bili trije sprejeti na kirurško zdravljenje. V prvih devetih mesecih pa so na celjski urgenci obravnavali 13.016 bolnikov, od tega jih je bilo 10.877 brez napotnice.

Komadina je dejal, da zelo težko sestavijo mesečni seznam dežurnih zdravnikov v urgentnem centru. Največji problem je po njegovih besedah, da so urgentni centri postali bolnišnični oddelki, a se to ne bi smelo zgoditi.