Direktor pravi, da so štirimesečni prihodki bolnišnice porasli za okoli 10 odstotkov, na 44,4 milijona evrov. Foto: BoBo
Direktor pravi, da so štirimesečni prihodki bolnišnice porasli za okoli 10 odstotkov, na 44,4 milijona evrov. Foto: BoBo

Ob vsem tem sta v petek zapustila bolnišnico še dva radiologa (zdaj skupaj že pet). Vodstvo bolnišnice opozarja, da je treba doseči nov dogovor vseh vpletenih, pri čemer ne sme biti ogroženo neprekinjeno zdravstveno varstvo. Rešitev pomanjkanja zdravnikov na oddelkih vidijo v pozivu urgentnim zdravnikom v zdravstvenih domovih. Trkajo na vest, je za Prvi poročala Metka Pirc.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Radko Komadina: "In zato bomo zelo vljudno povabili naše kolege na primarni ravni, specialiste urgentne medicine, ki so se prestavili v zdravstvene domove, da nam pridejo pomagat z delom po pogodbi, ker druge rešitve preprosto ni."

"Današnji poziv pa je izraz stiske ... Mi, ki poznamo sistem od znotraj in se ta začne zasipavati, bo to na hitro, to ni linearni padec, to bo eksponentni padec, naenkrat na deloviščih ne bo zdravnikov, sester. Tega se bojimo in tega si ne želimo," je dodal direktor bolnišnice Dragan Kovačič in posvaril, da je to težava, s katero se bodo slej kot prej srečali tudi v drugih urgentnih centrih po državi. Še se srečujejo s pomanjkanjem radiologov. Po petkovih dveh novih odhodih jih sedem ostaja v celjski bolnišnici.

Celjsko radiologijo je od lani zaradi preobremenitve zapustilo pet radiologov, dva v petek. Tako imajo zdaj na tem oddelku sedem redno zaposlenih radiologov in osem po pogodbi, pričakujejo pa, da se jim bosta kmalu pridružila dva nova radiologa. "Tisto, kar najbolj skrbi vse nas, so neodčitani izvidi, trenutno jih je 1090, v enem tednu je padlo za 500, padajo s tempom 100 na dan, tako da bomo v dveh tednih prišli, da bomo spet na normali," je še povedal Kovačič in ob tem zatrdil, da so bolniki z malignimi boleznimi nujni primeri, zato izvid prejmejo zelo hitro.

V celjski bolnišnici se spopadajo s pomanjkanjem osebja
Operacije bo izvajal kardiovaskularni kirurg Tomislav Klokočovnik s svojo ekipo. Foto: DZ/Matija Sušnik
Operacije bo izvajal kardiovaskularni kirurg Tomislav Klokočovnik s svojo ekipo. Foto: DZ/Matija Sušnik

Klokočovnik operira s svojo ekipo in napravami

So pa v celjski bolnišnici danes na srcu operirali prvih pet bolnikov, operacije tam po novem izvaja kirurg Tomislav Klokočovnik.

Znani slovenski kardiovaskularni kirurg Klokočovnik je z vodstvom celjske bolnišnice podpisal pogodbo o izvedbi srčnih operacij s svojo ekipo, lastnimi napravami in zdravili. V ta namen mu je bolnišnica odstopila štiri postelje zaradi lažje logistike operiranih bolnikov.

Od sobote do danes dopoldne je tako Klokočovnik, ki je že pred 14 leti pridobil koncesijo za opravljanje srčnih operacij, operiral pet bolnikov v celjski bolnišnici, popoldne pa bo še enega. Pričakuje, da bo letos opravil 140 srčnih operacij v Celju.

Kovačić se je Klokočovniku zahvalil za sodelovanje, saj s čakalnega seznama celjske bolnišnice za operacije na srcu letno umre od pet do deset bolnikov.

Letos že 2,42 milijona evrov izgube

Celjska bolnišnica je v prvih štirih mesecih letos ustvarila 2,42 milijona evrov izgube, kar je sicer pol manj kot lani.

Direktor bolnišnice Kovačić pričakuje, da bo izguba v bolnišnici konec junija znašala 1,8 milijona evrov in bo glede na enako obdobje lani nižja od štiri- do petkrat. Ob tem je spomnil na spremenjeno logiko obračunavanja zdravstvenih storitev pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki jim za enako delo letos plačuje manj kot lani.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Komadina pa je pojasnil, da je že prejšnje vodstvo bolnišnice ugotovilo, da so se na radiološkem oddelku dogajale nepravilnosti pri zaračunavanju honorarjev, saj so radiologi del storitev, ki so jih opravljali po podjemni pogodbi, opravili v rednem delovnem času. Zato so bolnišnici vrnili skupno 17.403,43 evra neto neupravičeno zaračunanih honorarjev.

Celjsko bolnišnico bremenita kadrovska stiska in finančne težave