Foto: EPA
Foto: EPA

Cepljenje proti klopnemu (KME) v cepilnem centru poteka ob četrtkih in petkih, nanj pa se je treba naročiti prek spletne strani ZD-ja Ljubljana. Število mest je omejeno. S seboj naj posamezniki prinesejo kartico zdravstvenega zavarovanja in cepilno knjižico, plačilo pa je mogoče le z bančno kartico.

Zanimanje za cepljenje proti KME-ju je v cepilnem centru enote Center zelo veliko, kar jih veseli, je v izjavi za medije povedala strokovna vodja zdravstvene nege v tej enoti Tatjana Lekšan. Da je zanimanje za cepljenje proti KME-ju je povečano, opaža tudi družinska zdravnica iz enote Center ZD Ljubljana Neža Starič. To pozdravlja, saj je KME resna bolezen, ki se prenaša prek vboda okuženega klopa.

Starič je pojasnila, da v prvi fazi bolnik dobi vročino, nato sledi približno enotedensko obdobje, ko pacient nima zdravstvenih težav. Sledi druga faza s hudim glavobolom, slabostjo, v hujših primerih sledijo motnje zavesti ali celo smrt. Smrt v povprečju nastopi v enem odstotku primerov, pri petih odstotkih bolnikov po preboleli bolezni ostanejo trajne posledice.

"Zdravila za to bolezen ne poznamo, zato je cepljenje najpomembnejši in najučinkovitejši preventivni ukrep. Cepivo je varno, zelo učinkovito," je poudarila Starič. Ob tem je dodala, da so stranski učinki pri cepljenju blagi in zelo redki. Najpogosteje se pojavijo bolečine na mestu vboda, ki pa hitro minejo.

V cepilnem centru cepijo osebe, stare vsaj 16 let. Otroci pa se lahko cepijo pri izbranem pediatru. Tudi odrasli se lahko cepijo pri svojem osebnem zdravniku, vendar po redni ceni 31 evrov.

Lani so v aprilu in maju proti KME-ju v ZD-ju Ljubljana cepili okoli 3100 ljudi, od tega šestino v okviru akcije cenejšega cepljenja v cepilnem centru. V letošnjem letu pa so skupaj doslej cepili 2692 posameznikov.

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da je posameznik z drugim odmerkom cepljen po enem do treh mesecih od prvega odmerka. Prvo poživitveno cepljenje se opravi z enim odmerkom cepiva tri leta po tretjem odmerku, naslednja pa na pet let. Po 60. letu starosti se poživitveno cepljenje priporoča vsake tri leta. Cepljenje s prvima dvema odmerkoma naj se po možnosti opravi v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov, svetuje inštitut.

Akcija cepljenja proti KME-ju tudi v Mariboru

V Mariboru pa bo pod okriljem ZD-ja Maribor in v sodelovanju z NK-jem Maribor v soboto potekala tradicionalna akcija cepljenja proti KME-ju Zdravo v naravo. Cepili bodo na severni ploščadi stadiona Ljudski vrt med 8. in 20. uro. Na cepljenje se je bilo treba naročiti. Na dan akcije bo cena cepljenja znižana in bo znašala 20 evrov. Plačilo bo mogoče le s plačilnimi karticami. Vse z rumenimi cepilnimi knjižicami prosijo, naj jih prinesejo s seboj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da je posameznik z drugim odmerkom cepljen po od enem do treh mesecih od prvega odmerka. Prvo poživitveno cepljenje se opravi z enim odmerkom cepiva tri leta po tretjem odmerku, naslednja pa na pet let. Po 60. letu starosti se poživitveno cepljenje priporoča vsake tri leta. Cepljenje s prvima dvema odmerkoma naj se po možnosti opravi v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov, svetuje inštitut.

Akcija cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu

Klopni meningoencefalitis lahko pusti trajne posledice

Virus je prisoten v klopovih žlezah slinavkah. Takoj ko se klop zagrize v kožo in izbrizga slino, lahko okuži gostitelja. Stopnje pojavnosti klopnega meningoencefalitisa so v Sloveniji med najvišjimi v Evropi. Pas, kjer je klopni meningoencefalitis najbolj razširjen, sega od Koroške, ob celotni severni meji, čez Gorenjsko in čez območje Ljubljane do Sodražice.

Pri klopnem meningoencefalitisu, ki prizadene osrednje živčevje, se bolezen začne po inkubaciji virusa, ki navadno traja od sedem do 14 dni po vbodu.

Značilen je dvofazni potek bolezni. V prvem obdobju se kaže kot kratka neznačilna vročinska bolezen, ki po navadi traja od dva do štiri dni, z mišičnimi bolečinami, utrujenostjo, glavobolom. Sledi obdobje brez simptomov, ki traja od nekaj dni do tri tedne.

Drugo obdobje bolezni se izraža z znaki prizadetosti osrednjega živčevja, ki se kaže kot visoka vročina s hudim glavobolom, včasih s slabostjo in bruhanjem in značilno otrdelostjo vratu. V skrajnih primerih lahko sledita tudi nezavest in smrt.

Klopni meningoencefalitis lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, vrtoglavica, motnje sluha, zmanjšana delovna sposobnost, manjša sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter ohromitve. Pri otrocih in mladostnikih ima bolezen običajno lažji potek kot pri odraslih, najbolj ogroženi za hud potek pa so predvsem starejši od 60 let.

Pri klopnem meningoencefalitisu je na voljo le podporno zdravljenje, ki vključuje nesteroidna protivnetna zdravila. Pri resnih okvarah osrednjega živčevja sta včasih potrebni intubacija in ventilacija. Pri pojavu parez ali ohromitev je pomembna rehabilitacija s pomočjo ustrezne fizioterapije.

Klopni meningoencefalitis se učinkovito preprečuje s cepljenjem. Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva. Drugi odmerek sledi od enega do treh mesecev po prvem, tretji pa od petih mesecev do enega leta po drugem. Za vzdrževanje zaščite so nato po pojasnilih NIJZ-ja potrebni še poživitveni odmerki – prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri starejših od 60 let so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.