Cepljenje v cepilnem centru Frederikshavn. Na Danskem je z obema odmerkoma cepljenih 11,5 odstotka populacije. Foto: EPA
Cepljenje v cepilnem centru Frederikshavn. Na Danskem je z obema odmerkoma cepljenih 11,5 odstotka populacije. Foto: EPA

"Koristi uporabe cepiva podjetja Johnson & Johnson ne odtehtajo tveganja, da lahko povzročijo morebitne škodljive učinke pri prejemnikih cepiva," je v izjavi za javnost zapisalo dansko ministrstvo za zdravje.

Cepivo podjetja Johnson & Johnson, znano tudi pod imenom Janssen, predstavlja kar tretjino vseh odmerkov v danski strategiji cepljenja, zato se bo program podaljšal za do štiri tedne, so še sporočili.

Na Danskem je precepljenih 11,5 odstotka populacije, vlada pa od začetka marca počasi rahlja omejitve, trenutno je dovoljeno gostincem streči tudi v zaprtih prostorih, na nogometne stadione so se vrnili navijači.

Danska poslanka Liselott Blixt je medtem za Reuters sporočila, da so se poslanci na ponedeljkovi seji parlamenta zavzeli, da bi za posameznike omogočili prostovoljno cepljenje s cepivoma Johnson & Johnsona in AstraZenece. Zdravstvene oblasti so namreč 14. aprila zaradi podobnih pomislekov iz programa cepljenja izključila tudi cepivo AstraZenece.

Cepivo Johnson & Johnsona je bilo za uporabo v Evropski uniji odobreno 11. marca, a je nato zaradi preverjanja v ZDA nastala zamuda pri uporabi. Pristojne oblasti v ZDA so namreč zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, podjetje pa je začasno ustavilo dobavo cepiva državam Unije.

EMA: Neobičajni strdki z nizko ravnijo trombocitov zelo redek stranski učinek

Sorodna novica EMA: Od 325 primerov strdkov 287 pri cepivu AstraZenece, 25 pri Pfizerjevem

Evropska agencija za zdravila (EMA) je nato – podobno kot tudi pristojni organi v ZDA – pred dvema tednoma sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson, a da so koristi cepiva še vedno večje od tveganj. Proizvajalec pa mora strdke uvrstiti med zelo redke stranske učinke na embalaži cepiva.

Neobičajni krvni strdki se lahko pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic (trombocitov) v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih preučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece. Tudi glede zadnjega je EMA pred tem sprejela odločitev, da koristi presegajo tveganja.

V Franciji po tretjem zaprtju prvo večje sproščanje ukrepov

Potem ko je Francoze zaradi tretjega vala epidemije konec marca doletelo tretje zaprtje celotne države, so se tam pretekli ponedeljek po treh tednih znova odprle osnovne šole, danes pa še srednje. Odpravljena je bila tudi omejitev gibanja na deset kilometrov od doma. Čez dva tedna naj bi sledila nadaljnja sproščanja.

Francozi lahko znova potujejo po državi – na fotografiji promenada v Nici –, policijska ura pa ostaja v veljavi. Foto: EPA
Francozi lahko znova potujejo po državi – na fotografiji promenada v Nici –, policijska ura pa ostaja v veljavi. Foto: EPA

Francozi smejo tako po dobrem mesecu dni od danes znova prosto – brez posebnih dovolilnic in utemeljenega razloga – potovati po državi in niso več omejeni na območje desetih kilometrov od doma. V šolske klopi so se zdaj vrnili bolj ali manj vsi učenci, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ostaja pa po vsej državi še naprej v veljavi nočna omejitev gibanja med 19. in 6. uro. Kršilcem grozi kazen 135 evrov. V Franciji za zdaj ostajajo zaprti tudi gostinski lokali, nenujne trgovine, nakupovalna središča in objekti za prostočasne dejavnosti.

V skladu z vladnim načrtom bo nova faza odpiranja sledila čez dva tedna oziroma 19. maja, ko naj bi se nočna policijska ura skrajšala. Znova se bodo odprle zunanje terase gostinskih lokalov, trgovine in kulturne ustanove, gledalcem pa bodo dovolili spremljanje športnih dogodkov v živo.

Francija je v zadnjem dnevu potrdila 3760 okužb, število vztrajno pada. Se pa je nekoliko povečalo število hospitaliziranih – trenutno je v bolnišnicah 29.950 covidnih bolnikov, 132 več kot dan prej. Na intenzivni negi je 5630 bolnikov, 45 več kot dan prej.