Dojenček je umrl v UKC-ju, 9. avgusta. Tehtal je le 3,6 kilograma. Foto: MMC RTV SLO
Dojenček je umrl v UKC-ju, 9. avgusta. Tehtal je le 3,6 kilograma. Foto: MMC RTV SLO

Na sodnomedicinskem inštitutu bodo zdaj opravili še dodatne preiskave, da bi ugotovili, ali je bila otrokova smrt povezana tudi s podhranjenostjo. Izsledki raziskav bodo znani v 14 dneh, primer pa preiskuje tudi policija.

Koliko je k smrti prispevala podhranjenost?
TV Slovenija je že poročala, da so starši otroka vegani, zagovorniki naravnega načina življenja, ki zavračajo tudi zdravila. Gre za družino s šestimi otroki, ki niso ogroženi, starša pa sta visoko izobražena. Otroka so obravnavali v novomeški bolnišnici in ga nato napotili v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je žal umrl.

Po poročanju medijev naj bi patronažno sestro v novomeškem zdravstvenem domu o otroku obvestila zaskrbljena sorodnica. Ta se je obrnila na pediatrijo, kjer so se odločili, da poiščejo starše. Prepričali so jih, da so otroka pripeljali k zdravniku.

Novomeški zdravniki so o primeru obvestili tako socialno službo kot policijo, ki zdaj preiskuje sum kaznivega dejanja zanemarjanja otroka. Zagrožena kazen za tako dejanje je zaporna kazen do treh let zapora.