Samo Fakin je javno zdravstveno zavarovalnico vodil dobrih devet let. Foto: BoBo
Samo Fakin je javno zdravstveno zavarovalnico vodil dobrih devet let. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc
Sama Fakina ni podpirala vladajoča stranka SMC, iz katere je tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Foto: BoBo
Marjan Sušelj, ZZZS
Skupčina je na čelo ZZZS-ja imenovala Marjana Sušlja. Foto: BoBo

Prvič je bil Samo Fakin na čelo javne zdravstvene zavarovalnice imenovan leta 2007, drugič štiri leta pozneje, skupaj pa je ZZZS vodil kar dobrih devet let. Od tega je dobro leto opravljal funkcijo vršilca dolžnosti generalnega direktorja, saj se mu je dvakrat zalomilo v državnem zboru (DZ), kjer ni dobil zadostne podpore za nov mandat, medtem ko sta ga upravni odbor in skupščina podpirala.

Največja ovira za Fakina je bila vladna stranka SMC, iz katere je tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Kot razlog zavrnitve so pri SMC-ju navajali vsebinska razhajanja oziroma to, da hočejo na mestu prvega moža ZZZS-ja človeka, s katerim bodo lahko izpeljali zdravstveno reformo.

Svoj odstop je Fakin najavil sredi julija, v poslovilnem nagovoru skupščini ZZZS-ja na začetku septembra pa pojasnil, da se je za odhod odločil iz veliko razlogov, med drugim tudi zaradi negotovosti v povezavi z njegovim položajem. Takrat je napovedal, da se bo odpravil v gospodarstvo, novemu vodstvu pa svetoval, naj ščiti strokovnost ZZZS-ja in se upre diktatu politike.

Na čelo ZZZS-ja Marjan Sušelj
Kot smo že poročali, je za novega vršilca dolžnosti skupščina na začetku septembra imenovala Marjana Sušlja, ki je po izobrazbi psiholog, zadnjih šest let pa je vodil ljubljansko območno enoto ZZZS-ja. Mandat začasnega vodje bo opravljal do nastopa funkcije novega generalnega direktorja, ki bo imenovan na podlagi ponovnega razpisa, a največ za eno leto.

V predstavitvi je Sušelj kot kratkoročni cilj izpostavil uspešen zaključek poslovnega leta 2016, pri čemer bodo po njegovih besedah odhodki nekoliko višji kot prihodki, in pripravo finančnega načrta za prihodnje leto. "Izkušnje kažejo, da smo v preteklih letih imeli več apetitov, kot smo jih bili sposobni pokriti," je dejal.

"Ne bom obljubljal, da ne bo čakalnih vrst. Se bomo pa skušali znebiti vsaj tistih, ki so nedopustno dolge," je napovedal, da se namerava lotiti skrajševanja čakalnih vrst. Poleg tega namerava ministrstvu predlagati spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je po njegovem mnenju zastarel in pomanjkljiv zakon.

Napovedal je še, da se bo prijavil na razpis tudi za polni mandat generalnega direktorja, če bo imel podporo skupščine in ministrstva za zdravje.