Po predlogu zakonskih sprememb bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Foto: Reuters
Po predlogu zakonskih sprememb bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji. Foto: Reuters
Omogočanje lažjega zaposlovanja zdravnikov izven EU

Po predlogu zakonskih sprememb bo lahko minister za zdravje v izjemnih primerih izdal odločbo, s katero bodo specialisti iz tretjih držav, ki imajo posebno strokovno znanje, začasno opravljali zdravstvene storitve v Sloveniji, in sicer v primerih, ko javni zavodi s slovenskimi strokovnjaki ne morejo zagotavljati neprekinjene zdravstvene dejavnosti in je s tem tvegano ogrožanje življenj ali huda okvara zdravja bolnikov.

Od teh zdravnikov ne bodo zahtevali visokega znanja slovenskega jezika, vendar pa bo moral izvajalec zagotoviti komunikacijo med zdravnikom in bolnikom ter njegovimi svojci v slovenskem jeziku, prav tako bo morala biti ustrezno prilagojena vsa medicinska dokumentacija.

Zdravnik bo lahko v Sloveniji deloval največ eno leto, če bo prejel vabilo iz terciarne zdravstvene ustanove in če bodo za njegovo strokovno znanje jamčili trije zdravniki v Sloveniji, od tega nacionalni koordinator za to specializacijo in specialista mentorja, ki morata imeti vsaj 15 let izkušenj.

Spremembe zakona naj bi obravnaval državni zbor po nujnem postopku na seji že prihodnji teden. Če bo potrjen, naj bi pri nas začela delati dva zdravnika iz ZDA, otroški kardiolog in kardiokirurg, včeraj pa naj bi bil na prvih pogovorih v UKC-ju Ljubljana tudi specialist kardiolog iz Bosne in Hercegovine, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič.

V izjavah za STA so ji podporo vsaj na načelni ravni že napovedali v poslanskih skupinah SD, SMC, NSi in SAB. V SDS, LMŠ in Levici bodo zakonski predlog še preučili in se nato odločili. Stališči DeSUS in SNS pa zaenkrat še nista znani.

Dobnikar: V igri še nekaj strokovnjakov iz ZDA
V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar je že pred dnevi dejal, da se jim je uspelo dogovoriti za sodelovanje z dvema ameriškima strokovnjakoma s področij otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Tokrat pa je poudaril, da so "tik pred potrditvijo" sodelovanja še z nekaj strokovnjaki iz ZDA. O natančnem številu za zdaj ni želel govoriti.

Dobnikar je pohvalil predsednika sveta inštituta Igorja Gregoriča "kot glavnega nabiralca zdravnikov". Opozoril je, da je v poletnem času zelo težko dobiti tuje strokovnjake. "Dejansko prihajajo na priprošnjo, da pomagajo vzpostaviti inštitut v teh začetnih trenutkih," je dejal in napovedal, da jim bo uveljavitev novele omogočila konkretizacijo priprav na začetek delovanja inštituta.

Kot je pojasnil Dobnikar, hitijo tako z administrativnimi kot strokovnimi pripravami. Na vprašanje, kdaj bo inštitut začel delovati, je odgovoril, da je to še vedno odvisno od številnih dejavnikov. "Strokovni del bomo začeli izvajati, ko bomo ocenili, da imamo vse ekipe nared in lahko program izvajamo kakovostno in za bolnike popolnoma varno," je dodal.

Z novelo se sicer mudi zaradi razmer na otroški kardiologiji ljubljanske Pediatrične klinike, kjer bodo v kratkem ostali še brez zadnjega kardiologa, odšel je že otroški srčni kirurg. Za začasno rešitev nastalih razmer se je Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni uspelo dogovoriti za sodelovanje z dvema ameriškima strokovnjakoma s področij otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. A ker strokovnjaka nista iz EU-ja, je potrebna sprememba zakonodaje, ki bo olajšala njun prihod. Enako velja za strokovnjake iz drugih držav zunaj Evropske unije. Spremembo zakonodaje podpirajo ministrstvo za zdravje, UKC Ljubljana in Zdravniška zbornica Slovenije.

Omogočanje lažjega zaposlovanja zdravnikov izven EU