Center za nadzor in preventivo bolezni (CDC) še ni objavil najnovejših uradnih podatkov o žrtvah ebole do 30. julija. Foto: Reuters
Center za nadzor in preventivo bolezni (CDC) še ni objavil najnovejših uradnih podatkov o žrtvah ebole do 30. julija. Foto: Reuters
Ebola - prihod prvega bolnika z ebola v ZDA
Smrtnost tokratnega izbruha ebole je 55-odstotna, zgodnje zdravljenja pa močno poveča možnosti preživetja, kar velja tudi za obolelega ameriškega zdravnika. Foto: Reuters

Izredna medijska pozornost je usmerjena v Atlanto, kamor so z letalom prepeljali 33-letnega zdravnika Kenta Brantleyja, ki se je med delom v misijonih okužil z virusom ebole - virusno hemoragično mrzlico.

Zdravnik Brantley in misijonarka Nancy Writebol sta kljub zaščitnim ukrepom zbolela med neposredno oskrbo bolnikov z ebolo v Liberiji. Writebolovo bodo v ZDA prepeljali v naslednjem dnevu ali dveh. Oba za ebolo zbolela Američana sta bila misijonarja evangelijsko-krščanske človekoljubne ustanove Samaritan Purse, pri čemer sta oba delovala v okviru zdravstvenega misijona.

Posebni ukrepi, a tudi priložnost za medicino
Vojaško letalo, opremljeno s posebno zdravniško opremo, je prepeljalo Brantleyja iz Monrovie, glavnega mesta Liberije, v vojaško letalsko oporišče Dobbins v bližini Atlante. Od tam so ga rešilni avtomobili po izpraznjeni avtocesti prepeljali v univerzitetno bolnišnico Emory, ki slovi kot usposobljena ustanova za različne virusne in bakterijske nalezljive bolezni.

Zdravnik Bruce Ribner, ki vodi virološko enoto bolnišnice Emory, je ameriški javnosti zagotovil, da so uvedeni vsi najstrožji ukrepi, ki bodo preprečili morebitno nadaljnjo virusno okužbo zdravniškega osebja. Emory tesno sodeluje z državno agencijo za preprečevanje in nadzor nalezljivih bolezni, ki upa, da bodo ob uspešnem zdravljenju lahko pridobili tudi nove dragocene podatke, ki bi pomagali v boju z enim najbolj smrtonosnih virusov.

Okrepljen nadzor v Beogradu in Zagrebu
Srbski minister Zlatibor Lončar je napovedal posebno okrepljen sanitarni nadzor nad mednarodnim letališčem v Beogradu. "Beograjsko letališče je najbolj ogroženo območje zaradi tranzita iz mest, kjer se širi ebola." Povečan zdravstveni nadzor uvajajo tudi v Zagrebu, kjer lahko zaradi suma bolezni ljudi napotijo v karanteno, ki zaradi inkubacijske dobe lahko traja kar 21 dni.


Najhujši izbruh ebole v zgodovini

Vse od izbruha v mesecu februarju do zdaj je zahtevala najmanj 729 žrtev (podatek pridobljen 27. julija). V tednu predtem je zaradi ebole umrlo 69 ljudi, največ od začetka epidemije, ki je šele prva smrtonosna v Zahodni Afriki, predtem je ebola kosila le v kotlini Konga.

Generalna direktorica WHO-ja je voditeljem Gvineje, Sierre Leone in Liberije na regionalnem vrhu v Conakryju, prestolnici Gvineje, dejala, da je bil odziv na epidemijo nezadosten in da napori za nadzor epidemije ne preprečujejo njene širitve.

Več o sami smrtonosni bolezni, za katero tudi po 40 letih ne poznamo zdravila ali zdravljenja, si poglejte v spodnjem prispevku iz Odmevov in pogovoru z zdravnico Marto Grgič Vitek.

V ZDA zdravijo za ebolo obolelega zdravnika
Kaj je ebola in kako zaustaviti epidemijo?
V ZDA zdravijo za ebolo obolelega zdravnika
Kaj je ebola in kako zaustaviti epidemijo?