Erik Brecelj. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Erik Brecelj. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

"Noben zakon ni nad kodeksom zdravniške etike," je o predlogu zakona, ki je zdaj v parlamentarnem postopku, dejal zdravnik in predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. "Raje vrnem zdravniško licenco, kot da izpolnjujem ukaze ljudi, ki leta niso prijeli bolnika za roko," je izjavil.

Sorodna novica Zdravniške organizacije: Evtanazija v neskladju z medicinsko etiko in ustavo

Predstavniki društva Srebrna nit pa odgovarjajo, da ukazovanja ni, sodelovanje je prostovoljno in mogoč je ugovor vesti. Soavtor zakona Andrej Pleterski je dodal: "Če je zakon ustaven, potem je kodeks zdravniške etike podrejen ustavnemu zakonu."

Razprava o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bi morala postati razprava o paliativni oskrbi, ta pa pri nas ni urejena, meni Brecelj. "V to je treba vlagati energijo, denar, sredstva, iskati kadre, da bodo tukaj delali, ne pa sprejemati populističnih zakonov, ki nimajo zveze z realnostjo," je dejal.

Trpeče umiranje je dejanska težava in ne populizem, na drugi strani poudarjajo predlagatelji zakona. "Se strinjamo v tem, da je treba krepiti in razvijati paliativno oskrbo, upam, da je doktor Brecelj kot vodja posvetovalne skupine že ukrenil vse potrebne korake za to," je komentiral Pleterski.

Brecljevo nasprotovanje predlogu je sicer še eno v vrsti odklonilnih zdravniških mnenj, potem ko so na začetku tedna to storili tudi predstavniki petih zdravniških organizacij.

Brecelj oster do predloga o evtanaziji