Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za tretjo prilagoditev tega cepiva za zaščito pred novimi različicami novega koronavirusa, so pojasnili pri Evropski komisiji. Primerno je tako za odrasle kot tudi za otroke od šestega meseca starosti.

V skladu s priporočili Eme in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) potrebujejo odrasli in otroci, starejši od pet let, en odmerek posodobljenega cepiva - ne glede na to, kolikokrat so bili proti covidu-19 cepljeni pred tem.

Zeleno luč posodobljeni različici cepiva Comirnaty je že v sredo prižgala Ema. Agencija je junija priporočila posodobitev cepiv proti covidu-19, da bi bila ta usmerjena proti sevu XBB, ki je prisoten tako v Evropi kot drugod po svetu.

Prilagojeno cepivo naj bi po pričakovanjih povečalo obseg imunosti proti trenutno prevladujočim in nastajajočim različicam koronavirusa.

Evropska komisija je odobrila prilagojeno cepivo po hitrem postopku, da bi se lahko države članice pravočasno pripravile na svoje kampanje cepljenja to jesen in zimo, so še pojasnili v Bruslju.