Direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Foto: EPA
Direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Foto: EPA

"Če bo oglas eksplicitno odvračal nekoga od cepljenja, ga bomo zavrnili," je zapisal na blogu Kang Šing Džin, vodja za vprašanja o z zdravjem povezanih tem na Facebooku. Družbeno omrežje želi uporabnikom posredovati verodostojne informacije o tem, kje se lahko cepijo proti gripi in proti drugim boleznim. Novo pravilo bo veljalo tudi za Instagram, ki je v lasti Facebooka, začelo pa bo veljati naslednji teden.

Facebook bo ukrepal tudi proti oglasom in objavam glede novega koronavirusa, ki niso točne ali so v nasprotju z informacijami Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

To je del nove politike Facebooka, da bi iz družbenih skupin odstranila problematične objave. Tako je že prepovedala objave, ki zanikajo holokavst: "Če bodo ljudje na Facebooku iskali holokavst, jih bomo preusmerili na verodostojne vire, da bodo dobili točne informacije," je sporočil soustanovitelj in glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Prav tako je prepovedal širjenje skrajno desne skupine QAnon, za katero je FBI ugotovil, da je posameznike privede do nasilnih ali kaznivih dejanj, ali objave oboroženih milic. Začasno je prepovedal tudi politične oglase po zaprtju volišč v ZDA, kjer bodo 3. novembra potekale predsedniške volitve. Že prej pa je omejil namerne dezinformacije o novem koronavirusu.

Dovoljeno izražanje protivladnega mnenja

Nova politika sicer ni popolna prepoved oglasov, ki zavračajo cepljenje, ampak takšni oglasi ne smejo biti netočni ali izrecno nasprotovati vsakemu cepljenju.

Lahko na primer zavračajo vladne politike glede cepljenja, kot se je to zgodilo v ameriški zvezni državi Virginiji, kjer je kandidat za državnega delegata zapisal: "Ustavite nasilno cepljenje proti covidu. Vsa cepiva imajo določeno stopnjo tveganja, verjamemo, da je pred samo uporabo cepiva potrebna razprava o njem, saj ne vemo, kakšni so dolgoročni učinki, to je prezgodaj in nevarno".

Oglasi, ki bodo cepiva označevali kot nezdrava in neučinkovita ali bodo trdila, da bolezni, zaradi katerih se ljudje cepijo, niso nevarna, bodo prepovedana. To pa ne pomeni, da bo prepovedana objava netočnih informacij od samih uporabnikov Facebooka.