Levo Gregor Zemljič (Fides), desno zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Levo Gregor Zemljič (Fides), desno zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo

Pogovor, ki naj bi ga ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu naročil sam predsednik vlade Robert Golob, naj bi bil ultimat, grožnja zdravnikom, kar je zdravniški sindikat Fides prijavil sekretariatu vlade kot kršitev etičnega kodeksa. Sindikat pričakuje opredelitev vlade do ministrovega spornega ravnanja. Vsebina prijave je prišla v medije, minister se bo odzval po torkovih pogajanjih.

To je neka zgodba, ki sem jo danes ujel prek medijev. Dokler se ne pogovorim z ministrom, je ne bi komentiral, ker je, vsaj zame, samo zgodba.

Predsednik vlade Robert Golob po poročanju STA-ja

Iz Fidesa odgovarjajo, da je vladna stran končno priznala napačni izračun finančnega učinka svoje ponudbe, zato v torek pričakujejo ustrezno umestitev zdravniških delovnih mest v finančnih okvirih, kot jih je v pogajanjih predstavila vladna stran. Razkorak v oceni je menda precejšen.

Vsebine prijave ministrovih groženj pa ne komentirajo, saj pričakujejo odgovor vlade.

Na čigavi strani je Praktikum

Sorodna novica Fides do torka pričakuje dogovor z vlado, sicer napoveduje zaostrovanje sindikalnih dejavnosti

V pogovoru naj bi minister navajal, da so preostali sindikati na njegovi strani, in omenjal Igorja Muževiča iz Praktikuma. Ne morem biti na njegovi strani, pa pravi Muževič, in dodaja, da bodo odločali člani sindikata. "Če vlada ne misli nič popustiti glede na njihovo ponudbo, bi po mojem mnenju člani Praktikuma prav gotovo plebiscitarno podprli podporo stavki. Če bi pa vlada dala neko razumno približevalno ponudbo, bi pa po mojem člani sindikata rekli, da je smiselno, da se prepreči kakršno koli zaostrovanje razmer, nekoliko popustiti in sprejeti ponudbo."

Vse bo odvisno od tega, kaj bo v torek na pogajalski mizi, pravi tudi Irena Ilešič Čujovič iz sindikata zdravstva in socialnega varstva. "Mi smo na strani naših članov in si želimo, da odpravimo ta nesorazmerja in da ne bo več take razlike med vrednotenjem, kot je bila do zdaj."

Vladni predlog gledajo kot celoto, ne le za eno poklicno skupino, pa komentira Vladimir Lazič iz sindikata UKC-ja: "Vladni predlog samo za zdravnike in zobozdravnike, če je preslikan na vse preostale zaposlene v zdravstvu in zdravstenem varstvu, potem vsebinsko nismo daleč."

Minister Bešič Loredan je še prejšnji teden zagotavljal, da vladna ponudba ostaja nespremenjena, vendar če so bili njegovi izračuni napačni, potem upanje za možen dogovor vendarle ostaja.

Vsebina vladnega predloga?

Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije celotni vladni predlog zdravnikom in zobozdravnikom obsega dodatne štiri plačne razrede zdravnikom na začetku karierne poti, med katere spadajo zdravniki brez specializacije po sekundariatu, tisti brez specializacije z licenco, zdravniki sekundariji in specializanti. Prav tako bi najvišje uvrščenim zdravnikom specialistom in zobozdravnikom plače zvišali za 12 odstotkov. Vključili so tudi nova delovna mesta, ki jih določa novela zakona o zdravniški službi, na primer zdravnike brez specializacije z osnovno licenco, ki bi začeli v 41. plačnem razredu.