Kuštrin pravi, da zahteva po izstopu iz enotnega sistema plač ni nova, in poudarja, da gre za politično manipulacijo. Foto: BoBo
Kuštrin pravi, da zahteva po izstopu iz enotnega sistema plač ni nova, in poudarja, da gre za politično manipulacijo. Foto: BoBo
Fides vztraja pri izstopu iz enotnega plačnega sistema

Pravnik pri Fidesu Bojan Popovič je poudaril, da so sindikalnemu pogajalcu Jakobu Počivavšku sporočili, kakšno je njihovo stališče glede obstoja zdravnikov v sistemu plač v javnem sektorju, a so nato ugotovili, da je razprava tako njihovega pogajalca kot tudi drugega glavnega sindikalnega pogajalca Branimirja Štruklja na pogajanjih z vlado o ukrepih v javnem sektorju šla ravno v nasprotno smer. S tem so bile kršene pravice iz več konvencij, je dejal.

"Govoriti, da je to nova zahteva, je politična manipulacija," trdi predsednik sindikata Konrad Kuštrin in dodaja, da so zdravniki v enotnem plačnem sistemu med evropskimi državami le še v Romuniji. V Fidesu po besedah Kuštrina zahtevajo izstop iz sistema v javnem sektorju zato, ker so v preteklih pogajanjih spoznali, da operativnih stvari glede potrebnih sprememb v sistemu plač v javnem sektorju ne morejo doreči.

Kuštrin: Prošnje o prekinitvi stavke so zaman
Poziv premierja Mira Cerarja, naj nehajo stavkati, saj da je to v škodo bolnikov, v Fidesu razumejo. A ob tem Kuštrin opozarja, da so se pred enim letom obrnili na Cerarjev kabinet in so mu želeli pojasniti, v katero smer gre zdravstveni sistem.

Po njegovem mnenju premier sploh ni ustrezno seznanjen, kako deluje zdravstveni sistem, kakšne so pomanjkljivosti in kaj je treba narediti. "Vlada v dveh letih nima pokazati niti ene stvari, kako je izboljšala zdravstveni sistem," poudarja Kuštrin in dodaja, da so zdaj zaman prošnje, naj nehajo stavkati. Po njegovem mnenju bi morali že zdavnaj stavkati bolniki.

V četrtek bo vlada obravnavala zahtevo Fidesa, v petek pa bo glavni odbor Fidesa obravnaval sklep vlade in odločal o morebitni zaostritvi stavke.

Med stavkovnimi zahtevami ni bilo izstopa iz enotnega plačnega sistema
Ministrstvo za zdravje se je odzvalo na navedbe Fidesa o izstopu zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema ter poudarilo, da med stavkovnimi zahtevami, ki so jih prejeli 7. oktobra 2016, ni bilo omenjene zahteve za izstop.

Po navedbah ministrstva se s Fidesom pogajajo glede dveh zadev - o spremembi kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer od marca 2016, ter o stavkovnih zahtevah v okviru stavke zdravnikov in zobozdravnikov.

Na ministrstvu so dodali, da je sindikalna stran v okviru pogajanj o spremembi kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike 27. septembra letos sicer posredovala obrazložite razlogov, zakaj meni, da bi bilo smiselno, da zdravniki in zobozdravniki izstopijo iz enotne ureditve enotnega plačnega sistema javnega sektorja, hkrati pa so podali tudi kritiko enotnega plačnega sistema. A na ministrstvu poudarjajo, da pogajanja niso temeljila na predpostavki izstopa zdravnikov in zobozdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja, ampak na "enotnem plačnem sistemu javnega sektorja tudi za zdravnike, ob predpostavki, da se le spremeni plačni zakon, ki ureja enotni plačni sistem javnega sektorja in odpravi omejitev 57. plačnega razreda, kot najvišjega plačnega razreda, ki ga zdravniki lahko dosežejo z napredovanjem".

Koalicija nenaklonjena zahtevi Fidesa
Tudi koalicijske partnerice zahtevi Fidesa, da izstopijo iz enotnega sistema plač javnega sektorja, niso naklonjene.

Po mnenju SMC-ja zahteva ni uresničljiva. Da bi to lahko sprožilo podobne zahteve drugih skupin v javnem sektorju, pa poudarjajo tudi v DeSUS-u in SD-ju. O zahtevi sindikata bo vlada sicer odločala na četrtkovi seji.

Fides vztraja pri izstopu iz enotnega plačnega sistema