Opozorilna stavka je napovedana za torek med 7. in 21. uro v večini zdravstvenih zavodov v Sloveniji. Foto: BoBo
Opozorilna stavka je napovedana za torek med 7. in 21. uro v večini zdravstvenih zavodov v Sloveniji. Foto: BoBo

Glavni stavkovni odbor Fidesa je ugotovil, da ni razloga za preklic stavke. Vlada se že od 18. decembra ne odziva in tako je bilo tudi danes (ponedeljek), je po seji odbora dejal predsednik sindikata Damjan Polh, ki upa, da bo stavka vlado naposled prepričala k temu, naj se usede za pogajalsko mizo. Zatrdil je, da stavkajo proti vladi in za dobro javno zdravstvo, pri tem pa da so pacienti njihovi zavezniki, saj da imajo skupen cilj.

Poudaril je, da so njihove stavkovne zahteve preproste in temeljijo na dveh podpisanih sporazumih iz oktobra 2022 in januarja 2023. O tem se lahko pogajajo in do tega dogovora mora priti, sicer se bo s 15. januarjem začela stavka, ki bo trajala do preklica.

Za poseben zdravstveni steber in karierno pot zdravnika

Polh je že dopoldne pojasnil, da gre za zavezo vlade, da bo oblikovala zdravstveni steber. "To pomeni vse specifike za zdravnike, medicinske sestre, druge zdravstvene sodelavce, administratorje. Vsi tisti, ki delamo v zdravstvu, bi v tem zdravstvenem stebru imeli svoje specifike, imeli bi določene tako dolžnosti kot pravice in ne nazadnje tudi plačna lestvica bi bila prilagojena delu in zahtevam zdravstvenih poklicev," je pojasnil Polh.

Druga stavkovna zahteva pa je sporazum, ki določa karierno pot zdravnika, od najmlajšega pa do najstarejšega zdravnika specialista.

Vlada določila pogajalsko skupino, vodil jo bo Mirko Stopar. Člane Fidesa poziva k dialogu.

Vladi se je medtem na dopisni seji seznanila z napovedjo splošne stavke zdravnikov in zobozdravnikov in s stavkovnimi zahtevami Fidesa ter v zvezi z njihovimi stavkovnimi zahtevami določila vladno pogajalsko skupino in sprejela izhodišča za pogajanja v zvezi s stavkovnimi zahtevami.

Pogajalsko skupino bo vodil Mirko Stopar, višji sekretar z ministrstva za javno upravo, za njegovega namestnika je imenovan državni sekretar na ministrstvu za zdravje, Denis Kordež, preostali člani pa so predstavniki ministrstva za finance in ministrstva za zdravje, so pojasnili.

Ob tem so v sporočilu za javnost zapisali, da verjamejo, da "je le v dialogu z zdravniki in zobozdravniki v okviru enotnega plačnega sistema javnega sektorja mogoče vzpostaviti sistem, ki bo ustrezno odgovarjal na današnje izzive." Sindikat Fides so zato "znova pozvali k dialogu in k temu, da v interesu pacientov napovedano stavko prekliče".

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so sicer v nedeljo zvečer zapisali, da so v petek podali še dodatnih pet terminov pogajalskih sestankov, a da se vlada na njihove pozive k sestanku ni odzvala.

Večine pacientov niso prenaročali

Glede torkove stavke je povedal, da je organizacija dela prepuščena zavodom, kar pomeni, da bodo presodili, kaj bo z naročenimi pacienti. "Stavka zdravnikov je zelo omejena, tako da z enodnevno stavko ne bomo naredili takšne motnje v procesu. Huje bi bilo, če bi se vlada odločila in nas ignorirala še naprej, ker predvidevamo potem zaostritev s 15. januarjem pa do preklica stavke," je dejal Polh.

V vsakem primeru pa bodo med stavko zagotovljene zdravstvene storitve. Po zakonu bo oskrba onkoloških bolnikov, nosečnic in porodnic, otrok do 18. leta in starejših od 65. leta starosti potekala nemoteno, prav tako bo zagotovljena vsaj zdravstvena oskrba vseh nujnih stanj.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kako bo potekalo delo po bolnišnicah

V nekaterih bolnišnicah pa so zaradi stavke odpovedali nekaj terminov. Bolnike so o odpovedi že obvestili, večina je prejela tudi nov termin. Za nujne primere bo delo v vseh zdravstvenih ustanovah potekalo nemoteno, nespremenjena bo tudi obravnava bolnikov v bolnišnicah, so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili iz bolnišnic.

Stavka naj bi v torek potekala od 7. do 21. ure na delovnih mestih v obliki popolne prekinitve dela, a z zagotavljanjem minimuma delovnega procesa. Na dan stavke bodo izvajali zgolj zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt.

Za večino zdravstvenih storitev bo veljal enak razpored kot ob praznikih. To so zdravljenje vročinskih stanj, okužb, poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja, storitve nujne zdravniške pomoči, triažni pregledi, predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje ter ukrepi za preprečevanje in obvladanje nalezljivih bolezni.

Za urgentna stanja nosečnic in porode bo veljal razpored kot ob praznikih, za nenujne storitve pa bo vsak izvajalec zagotovil eno ambulanto. Izvajalci z enim ginekologom bodo ambulanto izvajali prvi dve in zadnji dve uri običajnega delovnega časa.

Za nenujna stanja otrok do 18. leta in starejših od 65 let bo vsak izvajalec zagotovil eno ambulanto, izvajalci z enim zdravnikom pa izvajajo ambulanto prvi in zadnji dve uri običajnega delovnega časa. Za zdravljenje onkoloških bolezni pa bodo zagotovili vse potrebne storitve.

Fides potrdil torkovo stavko

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da je bilo zaradi napovedane stavke odpovedi terminov izjemno malo, in sicer okoli 40 od 2800 pregledov na dan (brez diagnostičnih storitev). Stavkajoče pa je vodstvo zavoda pozvalo, naj na preglede naročajo predvsem bolnike, ki so kljub stavki upravičeni do pregleda in obravnave.

V UKC-ju Maribor bodo ambulantni pregledi in operativni posegi v veliki večini potekali normalno, v posameznih primerih pa bodo bolniki obveščeni o odpovedi in novih terminih. Tudi sicer bodo delo organizirali tako, da bo oskrba bolnikov čim manj motena, so pojasnili.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana pa bodo zagotovili vse potrebne storitve, saj bi lahko odpovedi diagnostike ali zdravljenja zaradi specifičnosti onkoloških bolnikov ogrozile strokovno primerno obravnavo. Zaposleni bodo podporo stavki izrazili med 8. uro in 8.30, ko bodo prekinili delo.

V Splošni bolnišnici Brežice, kjer se je za stavko opredelila večina zdravnikov specialistov, bodo zagotovili minimum delovnega procesa. Tisti bolniki, ki bodo zaradi stavke ostali brez obravnave, bodo dobili najbližji možni nov termin, o tem pa bodo obveščeni pozneje.

Medtem pa bodo v celjski bolnišnici obravnavali vse bolnike, ki imajo termin v času stavke, bo pa prihajalo do časovnih zamikov obravnav. "Če njihova obravnava ne spada med zakonsko obvezne, bodo po triažnem pregledu v ambulanti dobili informacijo o novem terminu obravnave," so sporočili iz Splošne bolnišnice Celje.

Bistvenih sprememb dela ne predvidevajo niti v Splošni bolnišnici Jesenice, opozarjajo pa, da lahko pride do zamika v času obravnav. Nekatere nenujne posege so že odpovedali in o tem obvestili bolnike, o morebitnih odpovedih ambulantnih pregledov pa so bolnike danes obvestili po telefonu. V Splošni bolnišnici Novo mesto bodo v povprečju izvedli 20 odstotkov manj storitev, za stavko pa se je opredelila večina zdravnikov.

Tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana so pojasnili, da se bodo nekateri zdravniki pridružili stavki, bolnike pa bodo obvestili o odpovedi pregledov. Po dosedanjih izkušnjah sicer do odpovedi terminov večinoma ni prihajalo. Bolnikom, ki nujno ne potrebujejo zdravstvene storitve, pa predlagajo, da "poiščejo storitev v ambulanti v enem od naslednjih dni", so zapisali.

V Zdravstvenem domu Celje bodo zagotavljali nujne zdravstvene storitve ter minimum delovnega procesa v (najmanj) štirih ambulantah družinske medicine za obravnavo pacientov, starejših od 65 let, ter vse bolnike z akutnimi bolezenskimi stanji, ki jih ne bo mogoče prenaročiti. Vsi, ki jih bodo prenaročali, bodo dobili nov termin. Oskrba onkoloških bolnikov, nosečnic in porodnic, otrok do 18. leta in starejših od 65. leta starosti, specialistično in mladinsko zobozdravstvo ter ambulante specialistične dejavnosti bodo potekali nemoteno, prav tako bo zagotovljena zdravstvena oskrba vseh nujnih stanj, so zagotovili.

Fides pred stavko vlado pozval k pogajanjem