Fides napoveduje opozorilno stavko v izolski bolnišnici. Foto: BoBo
Fides napoveduje opozorilno stavko v izolski bolnišnici. Foto: BoBo
Izola: Zaradi zaostalih plač stavka

Občni zbor izolske enote sindikata je sklenil, da bo delo zdravnikov v času stavke - ta se bo začela ob 8. uri - omejeno na zakonski minimum. Stavkovni odbor je že imenovan, njegova predsednica pa je Andreja Smajila.

Bolnišnica naj izplača plače
V sindikatu od Splošne bolnišnice Izola (SBI) zahtevajo, da nemudoma izplača vsem zdravnikom celotno plačo in povračila stroškov v zvezi z delom za januar, pristojnim institucijam pa tudi vse pripadajoče davke in prispevke po zakonu, so sporočili iz Fidesa. Stavkajočim poleg tega za čas stavke pripade 100-odstotno nadomestilo plače, še izhaja iz stavkovnih zahtev.

Pravni svetovalec Fidesa Bojan Popovič ob tem pojasnjuje, da si bodo vse do zadnjega prizadevali, da stavke ne bo. Kot je namreč pojasnil, so stavko napovedali že zdaj zaradi zakonskega določila, po katerem je treba stavko napovedati vsaj deset dni vnaprej. V Fidesu ob napovedih stavk tako vse sile namenjajo temu, da bi dosegli dogovor, je dejal Popovič. "Naša naloga je, tako sindikata kot tudi vodstva, da si vseh teh deset dni oziroma ves čas od napovedi stavke do same stavke prizadeva, da do stavke ne pride," je dejal.

Problemi s plačami zaradi likvidnosti
Med reprezentativnimi sindikati v SBI-ju je začelo vreti po napovedi vodstva bolnišnice, da zaradi slabe likvidnosti januarske plače zaposlenim izplača v dveh delih, pri čemer bi drugi del izplačali šele konec februarja. To je v neskladju z zakonom, ki nalaga plačilo delavcem najpozneje do 18. v mesecu za prejšnji mesec. V izolski bolnišnici plače sicer izplačujejo desetega v mesecu.

V vodstvu bolnišnice so pred dnevi sicer pojasnili, da gre pri izplačilu plače v dveh delih za ukrep, ki je vezan na poplačilo druge polovice tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Situacija naj bi se po besedah vodstva ponovila še pri izplačilu osebnega dohodka v marcu.

Izola: Zaradi zaostalih plač stavka