Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Razloge za postopen razkroj slovenskega javnega zdravstva in nezmožnost zagotavljanja pokritosti ambulant nujne medicinske pomoči (NPM) z zdravniki gre pripisati tudi nespametnim potezam nekdanjega ministra za zdravje Janeza Poklukarja, so v sporočilu za javnost zapisali v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

Konrad Kuštrin, Fides. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin, Fides. Foto: BoBo

Poklukar je po njihovem mnenju s porušenjem plačnih razmerij v zdravstvenih timih povsem razvrednotil pomen zdravniškega dela. Prav tako ocenjujejo, da je imel v svojem ministrskem mandatu dovolj priložnosti za sistemske spremembe delovanja slovenskega javnega zdravstvenega sistema, vendar se jim je "uspešno izogibal".

Poklukarjev načrt

Poklukar je v ponedeljek v pisni izjavi za Slovensko tiskovno agencijo kot eno izmed rešitev za ureditev problematike pomanjkanja zdravnikov za delo v ambulantah NMP-ja navedel spremembo zakona o zdravniški službi tako, da bi se za ohranjanje licence v ambulanto NMP-ja v svoji statistični regiji morali vključevati vsi zdravniki brez opravičljivega razloga najmanj do 60 leta starosti v deležu, ki ga predstavljajo glede na vse specialiste v regiji. Slednje bi po njegovih besedah moralo veljati za vse ravni zdravstva.

"Predlagani ukrep zakonske prisile vključevanja zdravnikov v ambulante NMP-ja do vključno 60. leta starosti (namesto zdaj veljavne meje 55 let) bi zgolj nesorazmerno obremenil tiste najizkušenejše zdravnike, ki še vztrajajo v javnem zdravstvenem sistemu in jih dokončno spodbudili k temu, da sistem dokončno zapustijo," so do predloga kritični v Fidesu.

Poklukar. Foto: BoBo
Poklukar. Foto: BoBo

Ob tem so poudarili, da se čas dela zdravnikov "na moralni pogon", na katerega so se v preteklosti zanašali politični odločevalci, postopoma izteka. "Kot pravilno ugotavlja Poklukar, je glavni krivec razkroja javnega zdravstvenega sistema togost sistema plač v javnem sektorju," so dodali.

Na ministrstvu za zdravje so na vprašanje, kako komentirajo Poklukarjev predlog, odgovorili, da se zavedajo, da problematika delovanja mreže NMP-ja traja že več let. Ob tem so spomnili na napoved ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je prejšnji teden za STA povedal, da bodo projekt ureditve mreže NMP-ja predstavili po lokalnih volitvah.

Na problematiko so pred dvema tednoma javno opozorili v Zdravstvenem domu (ZD) Kočevje. Kot so zapisali na spletni strani, zaradi koriščenja dopustov in številnih odsotnosti navkljub večtedenskemu trudu v nekaterih nočnih terminih ne morejo zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika v ambulanti NMP-ja.