Vlado smo dovolj dolgo opozarjali, da bomo soglasja umaknili, pravijo v Fidesu. Foto: MMC RTV SLO
Vlado smo dovolj dolgo opozarjali, da bomo soglasja umaknili, pravijo v Fidesu. Foto: MMC RTV SLO

Tudi po 1. septembru bodo zdravniki redno delali, naloga direktorjev pa je, da poskrbijo za ustrezno organizacijo dela, odgovarjajo na poziv direktorja ljubljanske pediatrične klinike. Redno delo zdravnikov imenovati stavka je po njihovih besedah nedopustno in žaljivo. "Direktorji imajo v rokah vse vzvode, da delo organizirajo tako, da bodo bolnikom zagotovili ustrezno zdravstveno varstvo. Pri tem ne potrebujejo pomoči sindikata, saj je ključ do rešitve za nastalo situacijo v rokah vlade," poudarjajo.

V Fidesu pravijo še, da so vlado pravočasno in dolgo opozarjali, da bodo umaknili soglasja za prostovoljno dodatno nadurno delo. Vladi poleg tega očitajo dvoličnost, saj je ob tem, ko od zdravnikov terja, da delajo prekomerno, v parlament poslala predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim je želela nadurno delo zdravnikov omejiti.

Vodstva zdravstvenih zavodov in politične odločevalce pozivajo še, da naj nehajo kazati na zdravnike, ki - podobno kot šivilje, gradbeniki in drugi delavci - "ne morejo rešiti managersko slabo vodenega podjetja ali sistema".