Naložba v nov Lekov biofarmacevtski laboratorij v Mengšu je vredna 10 milijonov evrov, prinesla pa bo 100 novih delovnih mest. Foto: BoBo
Naložba v nov Lekov biofarmacevtski laboratorij v Mengšu je vredna 10 milijonov evrov, prinesla pa bo 100 novih delovnih mest. Foto: BoBo

Zdaj imamo tu tako razvoj učinkovine kot tudi ključno vlogo pri razvoju končnih izdelkov, s čimer pridobivamo nova znanja ter zaokrožamo končno vlogo biofarmacevtike za razvoj bioloških zdravil.

Alenka Pariš, Biofarmacevtika Mengeš
false
Biofarmacevtika je najhitreje rastoča veja farmacije. Foto: BoBo
Lek odprl nov laboratorij v Mengšu

laboratorij za razvoj končnih bioloških zdravil, kontrolo kakovosti in tehnični razvoj. Naložba, vredna 10 milijonov evrov, bo prinesla 100 delovnih mest.

Podjetje Lek z Biofarmacevtiko Mengeš s to potezo potrjuje vlogo enega najpomembnejših centrov odličnosti v skupini Sandoz in Novartis, je ob odprtju dejal direktor družbe Matjaž Oven. Odslej bodo v novem objektu, ki bo zagotovil novih 100 delovnih mest, potekale tri ključne dejavnosti, in sicer razvoj končnih biofarmacevtskih izdelkov, razvoj učinkovin za biološka in podobna biološka zdravila ter kontrola kakovosti v biofarmacevtiki.

Biofarmacevtika Mengeš igra enega izmed ključnih Novartisovih centrov za razvoj in proizvodnjo biofarmacevtike, je poudaril globalni vodja tehničnega razvoja in proizvodnje bioloških zdravil Stefan Lang. "Znanje, strokovnost in zaposleni so na najvišji ravni. To zaupanje nakazuje tudi nedavna Novartisova odločitev, da v podjetje investira več kot 10 milijonov evrov," je dodal.

1,6 milijarde Novartisovih naložb v Lek
Novartis je v Lek, ki letos praznuje 70 let obstoja, skupaj vložil že 1,6 milijarde evrov, od tega v razvoj ter proizvodnjo v Biofarmacevtiki Mengeš že več kot 64 milijonov evrov. Pripravljene pa imajo tudi že nove načrte za naprej, je napovedal Lang.

Globalna vodja Sandozove biofarmacevtike in onkoloških zdravil za injiciranje Carol Lynch je pojasnila, da poskušajo v Novartisu zdravljenje narediti dostopnejše, pri čemer bo imela odslej pomembno vlogo tudi Biofarmacevtika Mengeš. Znanje in desetletne izkušnje, ki jih v centru premorejo, po njenih besedah vlivajo zaupanje, da bodo postali polno integrirani biotehnološki center.

Slovenija ponuja odlične kadre
"Zdaj imamo tu tako razvoj učinkovine kot tudi ključno vlogo pri razvoju končnih izdelkov, s čimer pridobivamo nova znanja ter zaokrožamo končno vlogo biofarmacevtike za razvoj bioloških zdravil," je pojasnila vodja farmacevtskih izdelkov v Biofarmacevtiki Mengeš Alenka Pariš.

Vzrok za odločitev, da segment razvoja prenesejo v Slovenijo, je bil po besedah vodje globalnega razvoja farmacevtskih oblik in medicinskih pripomočkov v Biofarmacevtiki Mengeš Violete Gabrijelčič močan center za razvoj podobnih bioloških zdravil, izvrsten bazen kadrov in raziskovalcev z različnih naravoslovnih področij, ki ga Slovenija ponuja, ter zanesljivost centra, ki zaupane naloge redno uspešno izpolnjuje.

Biofarmacevtika najhitreje rastoča veja farmacije
Gre za najsodobnejšo in najhitreje rastočo vejo farmacevtske industrije, ki prinaša nove možnosti zdravljenja številnih kompleksnih bolezni. Z razvojem podobnih bioloških zdravil poskušajo v podjetju zapolniti trg bioloških zdravil, ki so zaradi zahtevnih raziskav in razvoja zelo draga, je izpostavila Gabrijelčičeva.

Biološka zdravila se uporabljajo pri zdravljenju rakavih ali imunoloških bolezni in lahko njihova cena zlahka presega nekaj 100 tisoč evrov na leto. S podobnimi mnogo cenejšimi biološkimi zdravili, ki so enako kakovostna, varna in učinkovita, bodo po besedah Gabrijelčičeve omogočili zdravljenje bistveno širšemu krogu bolnikov.

Razvoj končnih biofarmacevtskih izdelkov v Sandozovi biofarmacevtiki trenutno poteka na dveh lokacijah, in sicer v centru biofarmacevtike v Avstriji ter v centru v Mengšu, kjer dela več kot 350 strokovnjakov. Okoli 80 odstotkov jih ima visokošolsko izobrazbo ali več, kar 34 odstotkov teh pa je magistrov in doktorjev znanosti.

Sandoz je pionir in globalni vodja v podobnih bioloških zdravilih, trenutno pa ima v različnih fazah razvoja več podobnih bioloških molekul in je objavil namero, da bo vložil deset vlog za registracijo novih bioloških zdravil med letoma 2015 in 2017.

Zdaj imamo tu tako razvoj učinkovine kot tudi ključno vlogo pri razvoju končnih izdelkov, s čimer pridobivamo nova znanja ter zaokrožamo končno vlogo biofarmacevtike za razvoj bioloških zdravil.

Alenka Pariš, Biofarmacevtika Mengeš
Lek odprl nov laboratorij v Mengšu