Cepivo podjetja BSK, ki ga uporabljajo od lani, se je na dolgi rok izkazalo za manj učinkovito. Foto: AP
Cepivo podjetja BSK, ki ga uporabljajo od lani, se je na dolgi rok izkazalo za manj učinkovito. Foto: AP

Cepivo, imenovano R21, so zdravstvene oblasti v Gani odobrile za uporabo pri otrocih v starosti od petih do 36 mesecev, je sporočila univerza. To je namreč skupina prebivalstva, ki jo malarija najbolj ogroža. O odobritvi cepiva razpravljajo tudi druge afriške države, pa tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Iz Oxforda so septembra lani sporočili obetavne podatke glede visoke stopnje odpornosti tistih, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva, ob tem pa izrazili upanje, da bi novo cepivo lahko začeli množično proizvajati v roku nekaj let. Izsledki preliminarnih študij iz Burkina Fasa so pokazali, da je cepivo R21 do 80-odstotno učinkovito po prejemu treh začetnih odmerkov in poživitvenem odmerku leto dni pozneje.

Indijski inštitut Serum, ki ima sklenjeno pogodbo o sodelovanju z oxfordsko univerzo, bo predvidoma v ganski prestolnici Akra proizvajal od 100 do 200 milijonov odmerkov letno. Posamezen odmerek naj bi stal nekaj ameriških dolarjev, navaja britanski BBC.

Britansko farmacevtsko podjetje BSK je lani dobilo odobritev WHO-ja za široko rabo cepiva, ki so ga razvili njeni strokovnjaki. Odmerek tega cepiva je prejelo več kot milijon otrok v Afriki, a se je cepivo na daljši rok izkazalo kot manj učinkovito.

Za malarijo letno umre 620.000 ljudi

WHO je konec lanskega leta podal oceno, da bi bilo treba sredstva za boj proti malariji več kot podvojiti, če svet želi doseči zastavljeni cilj, in sicer zmanjšanje števila primerov malarije in smrti za 90 odstotkov do leta 2030. Malarija vsako leto ubije okoli 620.000 ljudi, večino žrtev pa predstavljajo mlajši otroci.

Malarijo povzročajo paraziti plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo okuženi komarji. Med simptomi so visoka vročina, mrzlica in potenje, pa tudi bolečine v mišicah in sklepih, glavobol in prebavne težave, težave z dihanjem ter kašelj.