Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO

S hitrim ukrepanjem in "vašo pomočjo" smo se uspešno spoprijeli z epidemijo, je na novinarski konferenci ob administrativnem koncu epidemije dejal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

"Ni dolgo nazaj, dobra dva meseca, ko smo se soočili z eno hujših epidemij, ki je zajela večji del sveta. Epidemija je zahtevala številne žrtve po vsem svetu, žal nekatere tudi pri nas. Lahko rečem, da nam je kljub vsemu z vašo pomočjo in s hitrim ukrepanjem uspelo doseči, da smo na eni strani velik del prebivalstva pred epidemijo zaščitili, na drugi strani pa uspeli reorganizirati ključne sisteme za obvladovanje epidemije," je naštel.

"Dejstvo pa je, da zadeve še ni konec," je nadaljeval. "Bolezen covid-19 žal še ni premagana – nimamo pravega zdravila, nimamo pravega cepiva, še vedno se v manjši meri okužba pojavlja med nami. Da bi preprečili nove žrtve in dodatno gospodarsko škodo, nas čaka še trdo delo, spoštovanje ukrepov, ki so v veljavi, in privajanje na nov način življenja." Čaka nas dosledno spoštovanje medsebojne razdalje, higiena kašlja, umivanja rok, uporaba zaščitnih mask in podobno.

V prihodnjem obdobju bo Slovenija intenzivno testirala najprej vse, ki bodo imeli znake respiratornih okužb, medtem pa še naprej prilagajala zdravstveni sistem. "Na ta način bomo poskušali doseči, da tudi v primeru ponovitve bolezni ukrepi ne bodo tako strogi, predvsem pa da ne bodo tako hude gospodarske posledice, ki so v življenjsko stisko potisnile številne naše prebivalce."

Najhujše je bilo v domovih za ostarele, kjer je bilo največ žrtev. Minister je svojcem izrekel iskreno sožalje. Obenem je poudaril, da je bilo od 18.800 ljudi v domovih za ostarele okuženih le 1,7 odstotka. Domovi so bili že do zdaj kadrovsko in finančno podhranjeni, zato se bo v prihodnje zavzel za višje standarde.

Zatrdil je še, da se o krčenju košarice pravic ne pogovarjajo. Bodo pa jeseni preverjali stanje v zdravstveni blagajni.

Negovalna bolnišnica ali ne?

Napovedal je trud, da bo Slovenija do morebitnega drugega vala epidemije dobila "negovalno bolnišnico". "Mislim, da bi bila potrebna že daleč nazaj in ne samo zaradi epidemije novega koronavirusa." Pozneje se je popravil in dejal, da negovalna bolnišnica ni najboljši izraz. V mislih je imel institucije oziroma domove, kjer je bistveno večji standard oziroma imajo večje število zdravstvenih delavcev in podpornih služb.

Kakšni so pogoji za ponovno razglasitev epidemije?

"V tem trenutku mislim, da bi morali, če bi začeli zaznavati več kot 10, 15 primerov okužb na dan, začeti zaostrovati ukrepe, ne bi pa še to pomenilo, da bi morali razglasiti epidemijo. Pomembno je tudi reprodukcijsko število. Odločali bi se glede na celoten spekter ugotovitev. Če se stanje ne bi resnično poslabšalo, tako drastičnih ukrepov po mojem mnenju ne bo več treba uvajati," je minister odgovoril na vprašanje, kdaj bi država znova razglasila epidemijo.

Video: Posnetek konference

Novinarska konferenca vlade ob koncu epidemije

Nositi zaščitno masko ali ne?

Vladni govorec Jelko Kacin pa je dodal, da lahko pri gospodarski dejavnosti lastnik oz. upravitelj ob preveliki gneči od strank zahteva, da si nadenejo maske. "Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko," je še pripomnil.

S koncem epidemije je zavod za blagovne rezerve zaključil nabavo zaščitne opreme, zato jim je ministrstvo ponudilo možnost nabave prek skupnega javnega naročila. A kot pravi Gantar, posebnega interesa za to za zdaj ni bilo.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe spreminjajo tudi delo v zdravstvu. Minister je zatrdil, da se na ministrstvu ne pogovarjajo o krčenju košarice pravic v zdravstvu. Bo pa po njegovih besedah treba jeseni ponovno oceniti finančno situacijo, ko bo jasno, koliko manjši bo priliv v blagajno Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Po drugi strani bo treba vpeljati nekatere spremembe, da bi po koncu epidemije opravili enak ali večji obseg zdravstvenih storitev. To bodo po Gantarjevih napovedih skušali zagotoviti z dodatnimi programi in stimulacijo, prav tako pa bodo skušali angažirati vse, ki imajo dovoljenje za delo in lahko izvajajo zdravstvene storitve.

Tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je opozoril, da je virus še vedno med nami in da se je dobro držati vseh ukrepov. Zatrdil je tudi, da je bil za odločitvijo o preklicu epidemije večtedenski premislek, epidemijo pa da so ukinjena skladno s strokovnimi odločitvami.

Sprostili so se nekateri ukrepi povezani z epidemijo
Največja bojazen za vnos virusa prihaja iz tujine