Cepljenje v Sloveniji bi se lahko začelo v drugi polovici decembra. Foto: Shutterstock
Cepljenje v Sloveniji bi se lahko začelo v drugi polovici decembra. Foto: Shutterstock

"Nestrpno pričakujemo možnost cepljenja proti covidu-19. Imamo prve resne obete, da bi lahko decembra prišli do prvih odmerkov cepiva. Eno od podjetij, ki bo dobilo registracijo, je Pfizer, za njim BioNTech in AstraZeneca," je na popoldanski vladni novinarski konferenci napovedal zdravstveni minister Tomaž Gantar.

Kot je že znano, se je Slovenija vključila v razpis Evropske komisije, ki bo posamezna cepiva odobrila kot varna in učinkovita. "Slovenija si je to rezervirala na podlagi predhodnih poizvedovanj. Cepiti bi morali vsaj 60 odstotkov populacije in toliko cepiva smo rezervirali. To je številka, ki omogoča normalno življenje," je pojasnil.

Na začetku bodo države prejele manjše količine, kar pomeni, da cepiv ne bo dovolj za vse, zato se bodo uporabljala po določeni prioriteti. Najprej bodo cepili starejše v domovih, kronične bolnike, zdravstvene delavce ... "Za vse nas je to tisto upanje, da lahko začnemo normalno živeti in delati. To upanje je realno in že naslednji teden imamo na ministrstvu za zdravje sestanek s Pfizerjem, da bomo dorekli načine, pogoje in možnosti za začetek cepljenja proti covidu-19 verjetno v drugi polovici decembra. To bi pomenilo bistveno izboljšanje," je dejal Gantar.

Sorodna novica Logarjeva: Podatki o številu okužb prepričljivega padca še ne kažejo

Vlada seznanjena z nacionalnim programom cepljenja proti covidu-19

Vse to po njegovih navedbah vključuje tudi nacionalni program cepljenja proti covidu-19, s katerim se je danes seznanila tudi vlada.

Ministrstvo za zdravje je predlog nacionalnega programa, ki predstavlja podlago za pripravo strategije, pripravilo na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Program določa ukrepe za uspešno uvedbo cepiva, zadostno precepljenost in njeno spremljanje.

Z izvajanjem nacionalne strategije bodo usmerjali razpoložljiv nabor cepiv in nove informacije o cepivih. Pripravljenost in usklajevanje po navedbah vlade ostajata ključnega pomena za premagovanje pandemije in reševanje življenj, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Ko bodo na evropskem trgu na voljo varna, učinkovita in visokokakovostna cepiva proti covidu-19, bo uvedba velikega nabora cepiv prispevala k izhodu Slovenije, Evrope in sveta iz težkih razmer, ki so posledica pandemije. "Slovenija mora zagotoviti, da imajo službe za cepljenje dovolj sredstev za opravljanje svojih nalog, tako v smislu usposobljenega osebja za cepljenje proti covidu-19 kot zaloge potrebne medicinske in zaščitne opreme," so navedli.

Razdelitev cepiv med članicami EU-ja bo potekala glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici, za Slovenijo je to 0,47 odstotka.